Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Hortensia: De prins onder de bloemen

hortensia

Een van de bloemensoorten die de laatste tijd weer erg in trek zijn, is de Hortensia. Hortensia's en Hydrangea's horen samen met de Hosta's, camelia's en rododendrons tot een groep van aantrekkelijke, verheven planten waar iedere tuinliefhebber verliefd op wordt.
Er zijn verschillende soorten Hydrangea's waarvan de hortensia er een is. Magistrale planten die lang bloeien en zelfs tot diep in de herfst tot de verbeelding blijven spreken. Hortensia's houden van zure, humushoudende grond die vochthoudend is. Versluierd zonlicht is best, dus zeker geen donkere plek. Met kennis van zaken snoeien, zal de bloeiwijze erg beïnvloeden.

De eenvoudigste in cultuur is de hout- of pluimhortensia. In de volksmond spreekt men over schapekoppen, vanwege de peervormige bloemschermen. Deze verdraagt wel de felle zon, maar even goed de halfschaduw. De Grandiflora is de bekendste vorm. De witte bloempluimen krijgen in september een paarsig-rode tint. Het herfstblad verkleurt botergeel. De „Unique" wordt wel drie tot vier meter hoog als je niet op tijd snoeit. Als het te droog wordt, dan moet de tuinslang ter hulp worden geroepen. Terugsnoeien gebeurt op het einde van de winter. Dan wordt het bloedscherm enorm.

Een van de allermooiste en gemakkelijke hortensia's is de Annabelle. De groei is weelderig en er zijn rolronde bloemenschermen. De takken zijn stevig, zodat zelfs bij zware regen ze niet gaan doorbuigen.

De Hydrangea macrophylla is moeilijker in cultuur en is wat delicater. Want als het te koud wordt, moet de struik worden afgedekt met plastic of bruin papier. Bij droogte moet ook extra gegoten worden. Soms kocht je een blauwbloemige hortensia die mettertijd roze kleurt. Dat duidt er op dat de grond niet zuur genoeg is en dat er aluin in de bodem ontbreekt. Als je met onthard water giet, waarin je wat aluinpoeder oplost (apotheek) zal de blauwe kleur snel terugkeren. Deze gewone hortensia moet zo weinig mogelijk gesnoeid worden. Doodgevroren hout moet na de winter worden weggenomen. Overbemesting is ook nadelig voor de bloei. Gebruik enkel zuurreagerende meststoffen.

Klimhortensia's groeien zelfs in schaduw aan de noordkant, bloeien lang en klimmen tegen de gevel op. De struik is in principe zelfhechtend. In grotere tuinen kan klimhortensia ook als bodembedekker worden gebruikt. Maar er zijn nog meerdere soorten die zelfs in België alleen werden ontwikkeld. Maar hortensia's brengen hoe dan ook sfeer in de tuin.

Packshot_Hortensia_20L


Hortensia's moeten in de juiste grond staan om goed te kunnen gedijen.