Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Papegaai: gevoelig voor longontstekingen

Er zijn mensen die dol zijn op witte muizen, anderen vinden hun rust en amusement in het kweken van goudvissen, nog anderen kunnen uren kijken naar het rennende hamstertje en je hebt ook van die rare vogels die geïnteresseerd zijn in sprekende soortgenoten: de papegaai. Met een papegaai heb je gegarandeerd altijd leven in huis. Kan hij niet spreken, hij krijst toch en zet het hele huis overeind. Sommigen zijn dan ook niet weinig fier als hun papegaai dan toch een aantal woorden kan herhalen, een melodie kan nafluiten of gewoon nazegt wat hij het laatst hoort. Je ziet ze dan ook vaak voor het geopende raam staan, of zelfs in de deuropening, want menig fiere bezitter wil de wereld laten horen tot wat zijn papegaai in staat is. En dat is vaak niet weinig! Maar wat gebeurt er? Het lieve beest krijgt meteen een longontsteking, want als er iets is waar een papegaai een hekel aan heeft, dan is het wel aan tocht. Er is maar één middel: meteen naar de dierenarts die gewoonlijk antibiotica zal voorschrijven. Daarmee is het beest in één, twee, drie genezen, maar het hervallen komt er meteen achteraan. Een papegaai hervalt namelijk heel snel: net zoals hij woordjes kan herhalen, kan hij ook de ziekte herhalen. Als dit het geval is, moet je de voeding controleren. Daarover kan trouwens de dierenarts ook uitleg verschaffen. Want zelfs al doe je nog zo je best om een gevarieerde voeding na te streven, toch gebeurt het dat de vogel zelf zijn goesting zoekt en die zaadjes en vruchten weggooit die hem niet aanstaan. Met andere woorden, hij trieert zelf wat hem het meest aanstaat. Niet zelden ontstaat daardoor een vitaminetekort, zodat hij verzwakt en zijn weerstand ondermijnd wordt. Je kan natuurlijk alweer veranderen van voeding, maar het is lang niet zeker dat mijnheer de papegaai het zal waarderen. Dan blijft hij met het probleem zitten.

Dit soort gebreksziekte komt heel veel voor bij vogels en vooral ook bij papegaaien. De dierenarts is er zeker mee bekend. Daardoor zijn deze vogels ook heel gevoelig voor allerlei ziekten die het gevolg zijn van een verminderde weerstand. Vandaar ook dat ondanks een goede kuur met antibiotica, het beest altijd opnieuw hervalt en het slachtoffer blijft van een longontsteking. De tekorten aan voedende bestanddelen reactiveren telkens opnieuw het probleem. Eigenlijk heeft het niet veel zin om over te schakelen op aangepast voedsel, de papegaai zal toch telkens weggooien wat hem niet aanstaat en op die manier blijft hij maar het slachtoffer van ontoereikende voedende bestanddelen. De enige methode om daar iets aan te veranderen, is gewoon te wachten tot alle voedsel uit de kooi verdwenen is. Je mag niet bijvullen zolang er nog iets overblijft van het vorige voedsel. Op den duur zal hij van pure honger toch de zaadjes en vruchten beginnen oppeuzelen die hij eerst had weggegooid. Een goede methode is ook een kuur toe te passen met gekiemde graantjes. Hiervoor moet je de graantjes eerst vierentwintig uur in water leggen en nadien nog vierentwintig uur op een schoteltje dat je overdekt hebt. Deze gekiemde graantjes zijn een echte vitaminebom, waarvan je lieveling de sprekende of stomme papegaai, meteen als bij wonder zal van opknappen.

 

papegaai

Een papegaai wordt gemakkelijk het slachtoffer van een longaandoening, zeker als de voeding niet evenwichtig is samengesteld.