Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Je eigen bessenstruik op het balkon

Je hoeft geen hectaren grond te hebben om plezier te kunnen beleven aan de natuur. Je hoeft ook geen grote groentetuin te bezitten om ook al profijt en genot te kunnen halen uit een eigen „kweek". Zo is er in elke tuin, hoe klein ook, of op elk balkon wel een plekje voor een pot met daarin een mooie bessenstruik. De vruchten zijn niet enkel lekker, maar de aanblik is ook een lust voor het oog. Zowel de kruisbes, de zwarte bes, de witte en de rode aalbes zijn familie van de Ribes. Eigenlijk zijn dat gezonde snoepfabrieken en die moet je in de maand april in gedachten houden.

kruisbesDe kruisbes kan je oogsten vanaf half juli, maar er zijn soorten die je al van eind mei of begin juni kan oogsten. De smaak recht van de struik kan misschien een beetje wrang zijn, maar in compote zijn ze overheerlijk.

De kruisbes wordt niet veel hoger dan één meter. Zonder snoeien vertakt hij wel erg dicht en dat kan een probleem opleveren bij het oogsten. Meteen duchtig snoeien na de oogst is aan te bevelen. Laat uiteraard enkele hoofdtakken staan. De snoei zal de volgende oogst niet benadelen, wel integendeel, want bessen groeien toch enkel maar op nieuwe aangegroeide takken en die komen er voor het volgende oogstseizoen.

Late vorst heeft geen nadelige invloed, maar wel een te vochtige grond. Een lichte doorlatende grond op een zonnig plekje is dus nuttig. Hoe zonniger de struik staat, des te zoeter zijn de bessen. Witte aalbessen worden minder gauw geroofd door de vogels, die zijn verzot op de rode. Witte Parel en Blanka zijn uitstekende witte soorten. Bij de rode zijn dat Jonkheer van Tets, Rolan en Roodneus.

Een oudere aalbes die wat ruimte heeft kan gemakkelijk 6 tot 7 kilobessen opleveren. Hangen de takken te veel door, dan kan je ze gemakkelijk opbinden op de balustrade van het balkon.

De zwarte bes mag gerust tien cm dieper worden geplant. Daardoor worden vanuit de grond meer nieuwe takken aangemaakt. Als je in de tuin verschillende struiken naast elkaar zet, vormen ze samen een natuurlijke wilde haag die je nog overvloedig vitamine C levert ook. Sommige bessensoorten leveren zelfs twee oogsten op per jaar, maar dat is ook het geval met sommige aardbeisoorten en frambozen. Op die manier kan je heel de zomer lekker smullen en nog gezond blijven ook.


rode_bes

 

 

 

 

Een natuurlijke vitamineleverancier op je balkon of in je eigen kleine tuintje: geen enkel probleem.