Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Kornoelje: gele explosie in winterse tuin

De natuur heeft in elk seizoen haar charme. Ook in de winter krijgen we vaak verrassende taferelen te zien in de tuin. Zo is in februari de gele kornoelje een echt goudgele wolk die de winter accentueert. Je kan niet naast de talrijke dikke knoppen kijken. Afhankelijk van de temperatuur openen ze zich van februari tot april. Na de bloei ontplooien zich de spitse bladknopjes. Het is heerlijk om zien hoe na de bloesems de frisse groene puntjes tevoorschijn komen. Vanaf september rijpen de rode eetbare vruchten, waarna de plant de knoppen voor volgend voorjaar vormt.

De gele kornoelje doet het eigenlijk in elke tuin goed. De plant settelt zich gemakkelijk in elk grondsoort en heeft niet veel eisen. Licht kalkhoudende grond is wel iets beter. Ook in de schaduw kan de gele kornoelje goed gedijen. De vruchten rijpen best in de zon. In het begin na het planten is de groei echt langzaam. Maar daardoor ontstaat ook een harde, duurzame struik. Winter, koude en harde wind raken hem daarom ook niet meer. Na een aantal jaren kan de kornoelje uitgroeien tot een forse plant van wel 6 meter groot.

De gele kornoelje kent haar oorsprong in het Midden Oosten en Zuid-Europa en Klein-Azië. Vooral in Tsjechië, maar ook in Oostenrijk wordt de plant veel gekweekt voor de vruchten. Vanaf september rijpen deze 2 cm grote rode vruchten en vallen van de struik. Dan zijn ze nog vrij bitter. Na één week narijpen zijn ze zoetzuur, zitten boordevol vitamine C en laten ze zich goed verwerken tot gelei, jam of vruchtensap. Van een behoorlijke struik kan je al gauw tot 10 kg oogsten. De opbrengst verschilt sterk van jaar tot jaar. Ze zijn weinig gevoelig voor ziekten en plagen.

De kornoelje kan je op veel manieren laten groeien. Als boom doet hij het niet slecht vanwege de gele explosie in de winter. Ook als haag en struik vindt hij zich goed. De meeste inheemse bodembedekkers voelen zich thuis onder de kornoelje. Midden in een groot grasveld bevalt deze prominente plaats hem zeker, valt goed op en zal een keurig en kleurrijk tafereel voor je ogen schilderen. In elke tuin vindt hij wel een geschikt plaatsje.

 

gele_kornoelje2_vld020208

De gele kornoelje: een weelde van kleur in het midden van de winter.