Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Kan je met een kat verhuizen?

Een kat is geen echt roofdier, het is ook geen echt huisdier, het heeft niet de kwaliteiten van een hond, maar ook niet die van een tijger. Een kat heeft ruimte nodig om te kunnen rondhollen, vooral als het een jonge kat is, maar ze heeft ook behoefte aan geborgenheid en contact, vooral als de kat is opgegroeid in een huiselijke sfeer. Een kat bindt zich meer aan een omgeving, haar gewoontes, haar wandelingetjes. Ze moet er af en toe eens op uit trekken. Een hond hecht zich meer aan mensen. Vandaar dat het gemakkelijker is een hond mee op reis te nemen dan een kat.

spelende_katten

Maar stellen er zich dan geen problemen als het baasje wil verhuizen? Zal de kat zich kunnen aanpassen? Zal het beest niet naar de oude heimat willen terugkeren?

Veel eigenaars van een kat zitten met die vraag. En het gebeurt inderdaad dat een kat als de verhuizing niet te ver is, ze geneigd is haar oude omgeving op te zoeken. Maar veel hangt natuurlijk af van de wijze waarop het baasje de verhuizing tegenover het dier aanpakt.

Een kat die gewoon was om in een grote tuin te kunnen rondlopen en naar buiten te kunnen als ze er zin in had, een kattendeurtje had, of bij het minste miauwtje bediend werd en de deur geopend kreeg, zal wel heel anders reageren als ze plots naar een appartement in de stad wordt overgeplaatst. Een appartement op zich is geen probleem voor een kat, want in de grote steden zijn er genoeg katten die een flat voor lief nemen en tevreden zijn als het baasje ze af en toe eens mee naar buiten neemt, of... als ze de kattenbak maar op tijd kunnen bereiken. Als het een kater betreft, kan je maar beter besluiten die te laten castreren, want anders zou de kat wel binnen de kortste keren in de gordijnen en de luchter kunnen hangen en zul je overal op het behangpapier de sporen van de klauwen kunnen volgen. Deze kat kan werkelijk een kleine duivel worden als er niet omzichtig wordt mee omgesprongen. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen aanpassing mogelijk is. Integendeel. Maar je moet in het begin wel de ramen en deuren gesloten houden, want als ze gewoon is door het venster naar beneden te springen in de tuin, zou ze wel eens kunnen verrast worden als ze zich nu op de vierde verdieping bevindt. Maar natuurlijk is ook een woelige kat aangewezen op haar baasje, vooral in de stad, zouden we zeggen, want het voederblikje moet toch alles weer goed maken. En dus zal de kat zich uiteindelijk ook aan haar nieuwe situatie aanpassen.

 

kat_verhuist

 

 

 

 

Een verhuizing is voor een kat geen vanzelfsprekende zaak