Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Sierkool; een weelde in de winterse tuin

Je ziet ze nog, ook in de winter: de sierkool die heel wat mooi aangelegde tuinen siert. Vooral in chique parken in Frankrijk was dat het geval en sommigen verwachten dat niet meteen in hun eigen tuin. Kool is meer een groente die thuis hoort op het bord, dan in een siertuin, dacht men. Maar eigenlijk is elke plant geschikt om een tuin te sieren, het ligt eraan hoeveel exemplaren je plant en hoe je de rest van de tuin aanlegt. Sierkolen hebben vooral hun nut in de winter: ze brengen kleur in de tuin. Je moet je niet laten misleiden bij het kiezen van een kleur door de schitterende blinkende kleuren bij een kweker. Die zijn meestal kunstmatig op kleur gebracht met vernis en pittige kleuren. De echte sierkool is mat, terwijl de blinkende soorten gewoon kunstmatig zijn bijgewerkt. Het zou wel eens een grote ontgoocheling kunnen zijn als je het exemplaar in je eigen tuin neerpoot en nadien het minder blinkende resultaat ziet.

Sierkool kan je best met een paar exemplaren samen zetten, een groepje in de hoek van de tuin op een lichte helling, zodat je daar een kleurig accent krijgt. Zeker in de winter wordt dat gewaardeerd, als de rest van de natuur slaapt en een donkere, of heel lichte mantel heeft aangetrokken. Ook op een balkon komen ze goed tot hun recht. Aangezien het om een wintergroente gaat zijn ze wel tegen een stootje bestand en overleven ze vriestemperaturen. Je kan ze dus gerust in een grote pot planten en 's avonds zelfs verlichten.

Sierkool waardeert wel een rijke humusachtige grond. Ze hebben ook ruimte nodig, dat betekent dat als je ze in een pot wil zetten, de pot niet te klein mag uitvallen. Gebruik een product - eventueel een bioproduct - tegen bladluizen. Nevel eventueel een aftreksel van tabak op de bladeren.

Sierkool kom je nog niet te vaak tegen, maar het zal derhalve een originele verrijking zijn van je tuin of balkon.