Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Hoe groeien je kamerplanten beter?

Kamerplanten zijn oorspronkelijk niet bedoeld om in een kamer te staan en te groeien, maar daarvoor worden ze wel kunstmatig gekweekt. Oorspronkelijk komen kamerplanten uit tropische en subtropische gebieden, omdat het open natuurklimaat daar soms kan vergeleken worden met de temperatuur in een woonkamer: gemiddeld tussen de 22 en 25 graden. Je kan je natuurlijk afvragen welke kamerplanten met de grootste kans op succes in je living zullen groeien. Dan moet je gewoon nagaan wat het oorspronkelijke leefmilieu van de plant was. In de mate waarin je dat klimaat kan nabootsen, in die mate zal de plant zich happy voelen en je verblijden met een schitterende bloei en groei.

Je mag natuurlijk niet vergeten dat onze kamerplanten in serres worden gekweekt en dat de plant vaak het resultaat is van kruisen van verschillende soorten. Soms zijn die nieuwe planten niet zo sterk als de oorspronkelijke moederplant. Maar je kan wel de oude vertrouwde klassieke soorten nemen en die zijn wel tegen een stootje bestand. In de tropen en subtropen hebben de planten uiteraard ruimte en voldoende vruchtbare grond om hun wortels in te laten woelen en zoeken, terwijl ze in de kamer een beperkte kleine pot hebben. Een plant stopt altijd met groeien van zodra de wortels de potrand hebben bereikt. Dat is het moment om te verpotten naar een grotere pot, wil je de plant de nodige vrijheid en kracht gunnen.

 

Stap 1: ontpotten
  • Houd de pot op zijn kop en tik de plant er voorzichtig uit. Als de wortelkluit niet lost, neem je de plant vast bij de basis en trek je hem zachtjes uit de pot. Van een grote plant die zich niet gemakkelijk uit de pot laat lichten, bind je de twijgen met een koord bij elkaar. Leg de bloempot vervolgens op zijn kant en tik al rollende met een (rubberen) hamer op de bovenkant.

 

Stap 2: wortels bijsnijden
  • Verwijder zoveel mogelijk losse oude of besmette grond, evenals zieke wortels. Als de wortelkluit vrijwel volledig uit wortels bestaat, snij dan tot één vijfde van de wortels af, zowel onderaan als rondom.

 

Stap 3: verpotten
  • Kies bij voorkeur een stenen pot die twee centimeter groter is dan de vorige. Steen 'ademt', wat de wortelgroei ten goede komt. Als de oude pot 25 cm of groter is, moet de volgende pot minstens 5 centimeter groter zijn.
  • Wanneer je de plant wil verplanten in een reeds gebruikte pot, moet je ervoor zorgen dat deze vrij is van ziektekiemen. Dompel daarom de pot in een emmer water met bleekwater. Schrob alle mos en vuil van de pot, en spoel na met zuiver water.

 

Stap 4: potscherven leggen
  • Om te voorkomen dat het draineringsgat in de pot verstopt raakt met wortels of aarde, leg je onderaan potscherven op het gat met de bolle kant naar boven. Zo kan overtollig water altijd vlot weg.

 

Stap 5: met potgrond bijvullen
  • Breng op de bodem, tot het niveau van de oude kluit, verse potgrond aan. Zet de plant op het bodempje potgrond en vul de overgebleven ruimte op met nieuwe aarde, tot 2 cm onder de potrand.
  • Controleer of de plant recht staat, druk de kluit goed aan, en geef de plant water. Voor elke soort plant bestaat er aangepaste grond: voor orchideeën, cactussen, groene planten, enz. Maar er is ook universele potgrond verkrijgbaar.

 

 

Maar als je een plant koopt kan je best nagaan wat het natuurlijke milieu was en daarbij kan je uitgaan van volgende vraagjes:

-Heeft de plant veel licht nodig en mag ze in de rechtstreekse zon?

-Is de plant gewend aan een vochtige warmte of een droge warmte?

-Wat is de normale en dus ideale temperatuur waarin de plant groeit?

-Hoe vaak moet de plant water krijgen, groeit ze in tropische of subtropische omgeving. En moet de lucht ook vochtig zijn?

-Mag de plant extra meststof krijgen of houdt ze liever van een schrale bodem?

Als je op deze vragen een antwoordje hebt, dan kan je plant niet meer stuk, want dan kan je de natuurlijke omgeving van de plant nabootsen. Ze zal er je zeer dankbaar om zijn. Je living wordt een groene oase!

Aquarium_biOrb-Life-P45-White

 

Planten groeien best als hun natuurlijk milieu wordt nagebootst.