Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Hoe help je vogels de kou overleven?

Vogels hebben ons nodig om te kunnen overwinteren. Gelukkig maar, want wij hebben ook de vogels nodig. Stel je een lente en een zomer voor zonder gezang in de bomen, de bossen en de parken. Sommige vogels trekken er vandoor als de winter aankomt: de zwaluwen zoeken zonnige oorden op en overwinteren aan de Middellandse zee. Wie van ons zou dat ook niet willen doen. De egels kruipen weg en verbergen zich voor de winterse kou. We zijn niet allemaal als hazen die zich laten ondersneeuwen, wachtend tot het weer begint te dooien. Voor de andere diertjes verloopt het leven wat langzamer. Ze moeten leven van de voorraad die ze hebben aangelegd en van de schaarse middelen die ze in de natuur nog vinden of... die ze van de mensen krijgen, zodat ze kunnen overleven tot de volgende lente. Voor hen zijn dorpen en steden vaak gemakkelijker te overleven dan de bossen, want hun natuurlijke vijand heeft ook honger. Vandaar dat de bevolkte gebieden beginnen te lijken op reusachtige vogelkooien, want wie een terras en een tuin heeft, merkt wel snel het af en aan gefladder als je wat kruimels strooit. Best van al kan je het voedsel wat hoger zetten, zodat de katten er niet bij kunnen. Vooral als er bomen en struiken in de tuin staan of nog beter muren die begroeid zijn met klimop waar ze zich graag in verbergen, mag je je aan heel wat gevederde vrienden verwachten. De maanden waarin ze het het moeilijkst hebben zijn januari en februari. Hun voorraden beginnen dan uitgeput te geraken, als er sneeuw blijft liggen, is het precies in deze periode en het zijn doorgaans ook de koudste maanden van het jaar.

vogel_eten........vogelhuisje

Probeer voor de vogeltjes kleine kruimels te strooien en geen te grote brokken brood, omdat ze het anders moeilijk krijgen er met hun kleine bek stukjes uit te puren. Bovendien zijn anders de duiven er alleen mee weg. Sommige soorten zoals duiven, meeuwen en grotere vogels zoals lijsters en kraaien zijn ook heel gelukkig met graantjes. Ook rijst hoort daarbij. Overschot van aardappelen is eveneens een goede bron van energie voor de vogels. In deze koude periode hebben ze ook behoefte aan vet. Een overschotje van boter of margarine, een vetbol die in een netje opgehangen wordt, zwoerd van vlees en de randjes van kaas, het kan allemaal dienen of de vogels in leven te houden. Klokhuizen en schillen van appels, overschot van fruit zal merels zeker bekoren, evenals gebroken nootjes, en rozijntjes. Als het vriest en de waterplassen dicht liggen, hebben ze ook behoefte aan water. Een kommetje met schoon zuiver water, dat je lauw in een klein kommetje doet waarin je in het midden een grote kei legt zodat ze er kunnen op staan zal hen zeker plezieren. Als het hard vriest, moet je dit water geregeld verversen en vervangen door nieuw lauw water. Zeker geen zout of antivriesproducten aan toevoegen, dit zou hen zeer slecht bekomen!
vogeldrinkbak1

Van zodra het begint te dooien, niet meer vriest en de lente zich aankondigt, zullen ze weer de natuur opzoeken om hun normaal leven op te pikken, waar ze ons zullen verblijden met heerlijk gezang.