Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Geraniums als ideale bodembedekkers

Ideale bodembedekkers zijn zeldzaam. En toch is de Geranium macrorrhizinum er zo eentje. Hij behoudt zijn blad in de winter, overwint hardnekkig onkruid, groeit zowel in de zon als in de halfschaduw, breidt geweldig goed uit en bloeit heerlijk.

Het enige probleem is zijn moeilijk uitspreekbare naam.

De plant is afkomstig uit de bergen van Zuid-Europa en heeft eigenlijk niets dan voordelen.

Het is wel prettig als je het blad van deze Geranium tussen de vingers wrijft, want er komt een heerlijke citroengeur vrij. Zelfs in de winter als je over de plantjes wrijft in het passeren, komt de geur vrij. De plant onderdrukt echt alle onkruid en waar die te dicht bij het gazon staat, moet het gazon het onderspit delven. Wie last heeft van het verschrikkelijke zevenblad doet er goed aan deze geranium te planten,, want het zevenblad moet absoluut baan ruimen. Vrees je dat deze geranium dan een plaag wordt? Zeker niet, want de plant is makkelijk te verwijderen en deze plantjes kunnen dan weer elders worden geplant.

Bovendien groeit en bloeit de Geranium macrorrhizinum op elke plaats en in elke grondsoort. Zware of lichte grond, kalkrijk of zuur, het maakt allemaal niet uit. Zowel in de volle zon als in de schaduw, het lukt altijd. Zelfs aan de voet van bomen waar anders alles kapot gaat, is het nog uitstekend voor deze Geranium. De bladen krijgen bovendien een prachtige oranje bijkleur in de herfst. Toch houdt de plant ook in de winter haar blad. De planten zijn niet te duur, omdat ze gemakkelijk te vermeerderen zijn. De tinten variëren van wit tot paarsrood. Ze hebben typische ooievaarsbekachtige bloempjes van die april tot juli, ontluiken.

Vijf tot zeven planten per vierkante meter volstaan. Daarmee krijg je na twee jaar een gesloten tapijt. De maximale hoogte van de plant is dertig centimeter. Verwar de planten niet met de Pelargoniums die wel balkonplanten zijn, maar geen geraniums.

 

 

geranium_macrorrhizum
Geranium macrorrhizum: je zou het van een geranium niet verwachten dat hij geschikt is voor alle grond en als bodembedekker kan fungeren.