Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Zo blijven je jaloezieën stof- en vetvrij

Lamellengordijnen oftewel jaloezieën trekken doorgaans veel stof aan. Dankzij onze tip zullen die voortaan langer schoon blijven. Lamellengordijnen oftewel jaloezieën trekken doorgaans veel stof aan. Dankzij onze tip zullen die voortaan langer schoon blijven.

 

Je houdt van privacy als je dat zelf wilt en je wilt uitkijk op de straat ook wanneer je dat zelf wilt. Dan zijn jaloezieën, ook wel lamellengordijnen of luxaflex genaamd, een goede oplossing.

Doorgaans zijn die gemaakt van kunststof of van aluminium, soms van hout. Dat betekent wel dat ze gemakkelijk stof aantrekken vanwege de statische elektriciteit. Als je dan even de lamellen opzij duwt om een betere uitkijk te hebben, dan blijven vingerafdrukken op de lamellen zitten, ofwel kan het vet van je vingers overgebracht worden op de lamellengordijnen.

Niet fraai om te zien. Bovendien zien de meeste mensen er tegen op om die te reinigen. Dat is ook geen eenvoudige klus, want je moet elke lamel zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant schoon maken.

De reden ook waarom jaloezieën zo gemakkelijk stof en vuil aantrekken is omdat die doorgaans voor een raam hangen waar ook de radiator onderaan staat. Dat betekent dat er veel luchtcirculatie is en dat brengt stof en vuil mee.

Wat kan je doen? Veeg ze af met een vochtige doek met een oplossing van één deel citroensap op twee delen warm water. Het zuur in de citroenen vormt een barrière die voorkomt dat het stof zich neerzet op de lamellen en blokkeert ook de statische elektriciteit, zodat het stof vooral wordt afgestoten.

Als je dat een paar keer hebt gedaan zullen je jaloezieën veel langer schoon blijven, zodat je de schoonmaak langer kan uitstellen en bovendien is het uitzicht op je vensters nu veel aangenamer!