Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Te veel zeep gebruiken is niet goed

Te veel zeep gebruiken en zich niet goed afdrogen na het bad, is vragen om problemen. Te veel zeep gebruiken en zich niet goed afdrogen na het bad, is vragen om problemen.

 

Het is prettig zich netjes te voelen, het besef te hebben dat men een zuivere huid heeft. Water is een prima reinigingsmiddel. Af en toe kan je zeep gebruiken, vooral voor handen die echt smerig zijn. Maar overdrijf niet met zeep en wrijf je niet dagelijks of, zoals sommigen, meerdere keren per dag van kop tot teen met zeep in.

Blijf ook niet urenlang liggen weken in een ligbad met sterke detergenten, badschuimen en geurende waters. Het resultaat zou wel erg bedroevend kunnen zijn. De huid heeft geen voordeel van dergelijke producten, integendeel. De zure beschermmantel wordt aangetast, de bacteriën die je nochtans nodig hebt op de huid laten het afweten en je krijgt irritatie, of schimmel.

Hoeveel dames komen niet bij de gynaecoloog terecht met enorme jeuk: zeep is vaak de schuldige of gebruik van een besmette handdoek, of overbrengen van schimmels via kleding, handdoeken, neerzitten op houten bankjes in kleedhokjes van turnzalen of zwembaden.

Er zijn trouwens niet alleen de schimmels, maar een groot aantal bacteriën die huidaandoeningen kunnen veroorzaken: lichtbruine verkleuring, roodheid en jeuk zijn aanduidingen dat er wat hapert. De arts kan een controle uitvoeren met een UV-lamp. Kleurt de huid vurig rood, dan zijn bacteriën verantwoordelijk voor het probleem.

Vergeet ook niet dat dergelijke aandoeningen heel besmettelijk zijn. Via handdoek, washandje, zelfs via de vloer in de badkamer kunnen ze van de ene op de andere persoon overgaan.

Eén van de meest voorkomende aandoeningen terzake is niet alleen de schimmelaandoening in de intieme zone, maar ook voetschimmel, waarbij een open verwonding ontstaat tussen de tenen. Goed schoonmaken en smeren van zalfjes helpen nooit. Je kan proberen via goedaardige bacteriën de zaak te herstellen: citroen of azijn aanbrengen tussen de tenen om de zure beschermmantel op de huid te restaureren.

Als je gaan zwemmen bent, een bezoek hebt gebracht aan de sauna, in je eigen badkamer hebt rondgeklunst, dan moet je er voor zorgen dat je je niet alleen goed afdroogt, maar dat je pas kleren aantrekt als de huid echt helemaal droog is. Ook onder de oksels, de navel en de buik, de genitaliën en tussen de tenen moet je je werkelijk bijzonder goed afdrogen. Gebruik liever een handdoek te veel dan een te weinig en gebruik telkens ook een verse nog niet gebruikte handdoek. Leen ook nooit handdoeken of washandjes uit. Bacteriën houden van vochtigheid. Geef ze geen kans, dan blijft je veel ellende bespaard.