Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Wat als jongeren geen trek in eten hebben?

Vooral veel jongeren hebben geen trek in eten, omdat ze te veel snoepen. Vooral veel jongeren hebben geen trek in eten, omdat ze te veel snoepen.

 

Eten heeft veel te maken met een gewoonte. Die kan derhalve ook goed of slecht zijn. Sommige oudere mensen zijn op dat vlak erg nalatig. Het steekt hen op de moeite op tijd te zorgen voor vers gekookt voedsel. Ze verwaarlozen op die manier zichzelf, eten haastig iets uit het vuistje, beperken zich tot wat boterhammen met jam, of een plak kaas, koken niet meer voor zichzelf. Het gevolg is dat hun trek in eten afneemt, ze krijgen ook te weinig vitamines naar binnen en het wordt een kettingreactie: minder trek in eten, minder eten, minder aan eten en aan koken denken.

Veel ouders beklagen er zich ook over dat hun kinderen geen trek hebben maar de bezorgdheid hierover is vaak ongegrond, behalve dan in gevallen waarin de kinderen te veel snoepen en daardoor hun trek in lekker vers en volwaardig voedsel verliezen. Je moet er ook voorzichtig mee zijn dat kinderen niet te veel geforceerd worden om te eten. Niet zelden komt het in dat geval tot maagklachten, zelfs maagslijmvliesontstekingen. Het kind zal zelf wel aangeven als het geen trek meer heeft en voldoende heeft gegeten. Geef het slechts kleine beetjes en schep telkens als het bord leeg is weer een klein beetje op. Een kind verhongert niet zo gauw. Enkel wanneer het echt ziek is moet je ingrijpen en naar een arts gaan. Na een paar dagen zal de trek in eten wel weer vanzelf toenemen.

Hoe scherp je de eetlust aan? Als je bij jezelf of huisgenoten de eetlust wat wil aanscherpen kan je rekening houden met een aantal principes.

- Zo moet je altijd op hetzelfde moment de tafel dekken en het eetmaal serveren. Vermijd het ook te laat op de avond te eten. Tussendoortjes bederven de eetlust en zijn dus niet gunstig. Het spijsverteringsritme wordt er door verstoord.

- Drinken tijdens de maaltijden is niet zo goed. Vermijd dit, en drink zeker niet te veel, want het maagzuur wordt te veel verdund. Drink pas na het eten.

- Zorg voor een aangename sfeer aan tafel, dek de tafel met feestelijk linnen en aangename kleuren, zet wat bloemen op tafel, of een kaarsje, het maakt deel uit van een ritueel dat de eetlust aanscherpt.

- Geraffineerde producten en zoetigheden bederven de smaak. Vermijd ze te vaak te serveren. Eet veel groenten vooral als voorgerecht, want dat scherpt de eetlust aan. Maak ook gebruik van verse tuinkruiden, je kan ze desnoods in de eigen keuken in een bloempot kweken. Ook fruit moet dagelijks op tafel komen, je kan het zelfs uitsluitend als ontbijt voorzien. Erg gezond!

- Kalmoes, paardenbloem, artisjok en lavas zijn kruiden die de eetlust opwekken. Je kan er dus gebruik van maken in de verse spijzen die je bereidt.

- Tenslotte helpt het ook als je goed kauwt en de zorgen van tafel veegt, want daar horen enkel lekkere, verse en gezonde, volwaardige spijzen op te staan. Zo komt de eetlust vanzelf weer terug.