Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Hoe kan je zelf haring inmaken?

Je kan gemakkelijk zelf haring inmaken. Dan ben je zeker van de ingrediënten. Het is eenvoudig en lekker! Je kan gemakkelijk zelf haring inmaken. Dan ben je zeker van de ingrediënten. Het is eenvoudig en lekker!

 

Er zijn wel geen hongerwinters meer zoals tijdens de oorlog, waarop mensen zich moesten voorzien van proteïnen, dankzij de wonderbare visvangsten aan onze Belgische kust. Maar haring is nog altijd even lekker en ook gezond, want het is een vette vissoort en bevat dus Omega-3 vetzuren, ideaal om hart- en vaatziekten en sommige kankersoorten te helpen voorkomen. Bovendien worden Omega-3 vetzuren ook gerelateerd aan verhoogde concentratie en een rustiger karakter, wat vooral voor jonge kinderen een kwaliteit is.

Er is nog altijd haring en die kan je kopen: ofwel vers, ofwel ingemaakt. Ingemaakte haring de zogenaamde pekelharing is ook erg lekker. Vroeger werd dat meestal als voorgerecht geserveerd in chique restaurants. Het is wat in onbruik geraakt, maar nog altijd even lekker.

Jammer genoeg wordt bij het inmaken van de haring suiker, of even erg, sacharine of een ander kunstmatig zoetmiddel gebruikt. De vraag is waarom, want het is nergens voor nodig en bovendien geeft het nog wat extra calorieën en belast het pancreas en hart en bloedvaten!

Niet doen dus, etiket goed lezen en eventueel de haring zelf inmaken.

Hoe doe je dat? Dat is eigenlijk heel eenvoudig.

Voor 6 haringen, heb je nodig: 1 liter azijn, 2 uien ofte ajuinen, 1 citroen.

De haringen kuisen en van schubben ontdoen. Bij gepekelde haring in melk wit laten trekken en ontzouten of gewoon in water weken. Daarna de haringen in een kom of bokaal schikken, overgieten met azijn en er de ajuin, in schijven gesneden, aan toevoegen daarna nog de citroen bijdoen en enkele weken laten staan, dat is alles. Smakelijk!