Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Hoe lang blijft alcohol in je lichaam?

Het lichaam heeft tijd nodig om alcohol af te breken. Na een feestje is een paar uur slapen niet voldoende om weer alcoholvrij te kunnen rijden. Het lichaam heeft tijd nodig om alcohol af te breken. Na een feestje is een paar uur slapen niet voldoende om weer alcoholvrij te kunnen rijden.

 

Het verkeer is geen speeltuin. Toch wordt dat door sommigen zo beschouwd en gaan ze dronken de weg op. Velen onderschatten de tijd die alcohol nodig heeft om uit het lichaam te verdwijnen. Soms is dat nog erger met drugs, zelfs het onschuldig beschouwde cannabis is een dodelijke en levensgevaarlijke drug. Vooral in het verkeer kan men niet streng genoeg zijn. Het zal je maar overkomen dat je kind, man of vrouw, vriend of vriendin of een van je ouders omver wordt gemaaid door een dronken of een stoned chauffeur. Daar is geen pardon voor!

We moeten ons echt realiseren dat alcohol tijd nodig heeft om uit het lichaam te verdwijnen en dat er geen middelen bestaan om dat te versnellen. Koffie ontnuchtert niet!

We hebben er vaak geen idee van hoelang alcohol zijn roes blijft uitoefenen. Geregeld gebeurt het dat men ’s avonds thuis of bij vrienden even doorzakt, een feestje bouwt met lekker eten en vooral ook lekkere dranken: aperitiefjes, wijnen, poussecafés, om nadien nog een paar flesjes te kraken om het feest bij het open haardvuur af te ronden. „Ik moet toch niet meer de weg op,” denkt men en dus wordt er duchtig gedronken. Of er is een personeelsfeest, men laat zich voorzichtigheidshalve naar huis voeren of blijft op hotel slapen, om dan ’s anderendaags de weg op te gaan... want dan is men nuchter, denkt men. Niets is minder waar, want bij een eventueel ongeval of wegcontrole schrikt men ervan hoeveel alcohol nog in het lichaam aanwezig is.

Men moet er van uitgaan dat het lichaam slechts 0,1 promille alcohol per uur afbouwt. Als je dus een kort nachtje hebt gehad na een feest en je amper zes uur hebt geslapen, dan is er slechts 0,6 promille verdwenen. Gesteld dat je 1,5 promille had, dan ben je niet in orde met de wet om te sturen en bij een eventueel ongeval zal je dat duur betalen. Vrouwen moeten nog voorzichtiger zijn, want zij kunnen nog minder alcohol verdragen en de alcohol verdwijnt bij hen ook minder vlug uit het bloed. Het lichaamsgewicht speelt natuurlijk wel een rol bij de hoeveelheid die men kan verdragen, maar reken er niet te fel op, want de alcoholtests houden daar geen rekening mee. Een verkeerd idee is dat koffie de alcohol sneller zou verdrijven. Niets is minder waar, want door koffie blijft de alcohol langer in het lichaam aanwezig, terwijl men wel sneller een gevoel van nuchterheid verkrijgt.

Ook lichamelijke beweging heeft geen invloed op de snelheid van het verbranden van alcohol in het lichaam. De enige manier is het fructosegehalte van de lever opdrijven, omdat de lever daarmee intenser zal werken en dus de alcohol een ietsje sneller gaat afbouwen. De enige goede truc is dus een warme kruidenthee, bijvoorbeeld munt, met honing die veel fructose bevat. Maar vergeet niet dat deze truc geen mirakelen verricht. Er moet nog altijd een redelijke tijd in acht genomen worden. En normaal is: geen alcohol of drugs aan het stuur. Er is geen excuus voor!