Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Eucalyptus: Voor gezonde luchtwegen

Eucalyptus is bekend vanwege de heerlijke geuren die goed zijn voor de luchtwegen. Je kan ze ook thuis planten, in de grond of in een pot. Eucalyptus is bekend vanwege de heerlijke geuren die goed zijn voor de luchtwegen. Je kan ze ook thuis planten, in de grond of in een pot.

 

Tot de typische geuren van het zonnige zuiden behoort onmiskenbaar de eucalyptus. Niet enkel een aangename geur, maar de plant bezit ook geneeskrachtige eigenschappen, vandaar dat bij iedereen de karakteristieke kenmerken meteen opvallen. Eucalyptus is niet enkel gezond, ook mooi. Je treft de plant meer en meer ook in onze tuinen en woonkamers aan.

Eucalyptus heeft uitstekende eigenschappen voor de luchtwegen. Je kan het zowel inwendig als uitwendig gebruiken.

Inwendig: Algemeen antisepticum, vooral van de lucht- en urinewegen. Welriekend. Expectorans, hoeststillend, slijmoplossend. Antiviraal. Bloedsuikerverlagend. Koortswerend. Opwekkend. Antireumatisch, wormverdrijvend.

Uitwendig: Bacteriedodend, parasiet dodend, wondhelend, preventief tegen infectieziekten en longaandoeningen. Houdt muggen op afstand.

Hoe kan je het gebruiken?

- Eucalyptusolie in kokend water naast het bed doet wonderen als je last hebt van een verstopte neus.

- Als je enkele druppels eucalyptusolie gemengd met olijfolie op de borstkas wrijft, zal je snel van het drukkende gevoel verlost zijn.

- Je kan de dampen ook inhaleren. Zet de pot met een mengsel van kokend water en eucalyptusolie op een radiator.

Je kan eucalyptus ook bij je thuis planten, in de tuin steeds een zekere afstand bewaren tot gebouwen. PLANT EUCALYPTUSBOMEN NOOIT IN DE SCHADUW! Als buiten kou voorspeld wordt, kan men de stam van de vorstgevoelige soorten inpakken met bv. jute of isolatie, in het slechtste geval zal de kruin van de boom invriezen, maar in de lente zal de stam weer uitlopen!

De meeste eucalyptussen kunnen ook op het terras of in huis worden gehouden. Meestal hoeven ze enkel naar binnen als het gaat vriezen, op een vorstvrije plaats of in de woonkamer. Na de vorstperiode kunnen ze gewoon terug buiten: een eucalyptus kan behoorlijk grote temperatuurschommelingen aan.

Ook als terras- en kamerplant hebben eucalyptussen zoveel mogelijk licht nodig, een plaats of venster op het zuiden is ideaal. Zodra het warmer wordt dan 8°C zal een eucalyptus groeien. Als de plant aan de groei is, mag de potgrond zeker niet volledig uitdrogen, van droge lucht heeft de eucalyptus normaal geen last. Een ruime pot zal steeds betere resultaten geven, overdreven stikstofbemesting (N) kan je beter vermijden. Wordt de plant uiteindelijk te groot dan kan je ze terugsnoeien na de winter, ze zal daarna terug uitlopen.