Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Waarom is fietsen gezonder dan joggen?

Fietsen lijkt volgens een Duitse prof een van de gezondste sporten. Fietsen lijkt volgens een Duitse prof een van de gezondste sporten.

 

Niemand hoeft nog overtuigd te worden van het feit dat sport gezond is. Gezonde sport uiteraard. Over boks en catch zullen we dus niet hebben. Maar de vraag blijft natuurlijk welke sport het gezondst is en welke sport kan door iedereen tot op hoge leeftijd beoefend worden.

Je hoeft niet de marathon te lopen als je zeventig bent, hoewel er mensen zijn die dat hebben gedaan. Goede training en regelmaat zijn daarbij essentieel.

Je ziet ze soms langs de straten lopen: de fervente joggers die helemaal in het zweet en met rood aangelopen gezicht de straten door hotsen. Soms met een muziekje in de oortjes, soms hijgend en meedogenloos met zichzelf de kilometers afhaspelen.

De vraag is of dit wel zo gezond is als ze zelf denken.

Het antwoord is simpel: neen, op die manier is dat zeker niet gezond. Vooral niet, als er geen gepast schoeisel wordt gedragen. Dan zijn dat allemaal kandidaat artroselijders van af de leeftijd van vijfenveertig à vijftig jaar.

Daarover heeft sportprof Dr. Albert Fromme ook geen studie gemaakt. Wel over de klassieke dagelijkse of weekendsporten van iedereen die een beetje aan fitness wil doen. Hieruit blijkt dat wie wekelijks een uurtje aan sport doet, het risico op hart- en vaatziekten al met dertig percent naar beneden haalt. Het hoeft dus geen intensieve powertraining te zijn, geen urenlang joggen, maar een uurtje fietsen lijkt volgens hem wel het voordeligst.

Fietsen noemt hij wel beter dan joggen, omdat het skelet minder belast wordt, het tempo rustiger is en men ook meer ontspannen fietst dan jogt. Bovendien heeft joggen grote nadelen: het risico op artrose stijgt enorm: wie meer dan twee uur per week jogt op een harde ondergrond en geen aangepast schoeisel draagt, krijgt vanaf 45 zeker problemen met pezen en ligamenten op de gewrichten. Geen prettig vooruitzicht voor wie sport beoefent voor zijn gezondheid. Rustig fietsen heeft nog een belangrijk voordeel: het versterkt het immuunsysteem. Slechts één minpuntje: in de stad fietsen is dan weer erg ongezond vanwege de uitlaatgassen. Dus: Fiets op het dak van de auto en de natuur in... zo komt gezondheid binnen handbereik.