Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Bloemen en planten mogen niet verzuren

Om te voorkomen dat je planten gaan verzuren in de pot, moet je onze tip toepassen. Om te voorkomen dat je planten gaan verzuren in de pot, moet je onze tip toepassen.

 

Zuur staat synoniem voor iets onprettig, onsmakelijk, iets te mijden. Er zijn er trouwens heel wat spreekwoorden over: een zuur gezicht trekken, een zuurpruim, zure oprispingen krijgen van iemand, enz. Dat duidt op iets onplezierigs, onnatuurlijk en dat is het ook.

Hoewel zure vruchten toch een zure smaak hebben maar in het lichaam alkalisch worden en dus goed zijn voor de gezondheid.

Maar verzuring is nooit goed, niet in de samenleving, niet in het lichaam en… ook niet voor je bloemen.

Om als mens verzuring tegen te gaan moet je gezond eten, weinig of geen suiker gebruiken, geen alcohol, maar wel veel vruchten en groenten. Dan blijf je gezond.

Om als plant verzuring tegen te gaan is er wat anders nodig: een grote pot waarin de planten staan en waarin het gietwater niet blijft staan. Met andere woorden: er moet onderaan in de pot een gaatje zijn waarlangs het overtollige water kan wegvloeien.

Niet iedereen heeft groene vingertjes. Niet bij iedereen gedijen bloemen en planten even weelderig. Niet iedereen voelt het in de vingertoppen hoeveel water, licht, lucht en warmte een plant precies nodig heeft. Maar de grootste fout die bij de meesten gemaakt wordt, is wel dat ze de plant in de pot laten verzuren. Dat is het gevolg van het feit dat teveel water in de pot achter blijft, waardoor de grond gaat verzuren. De wortels waarderen dat niet, de plant ook niet.

Je kan dat voorkomen. Daarom moet je in de pot onderaan een gat maken, op de bodem kiezelsteentjes leggen of piepschuimen brokjes, ofwel een plastic netje leggen, een beschadigd boodschappennetje is daar ideaal voor. Gebruik een netje in plastic en niet in metaal, want dit laatste gaat roesten. Op die manier zakt het water naar beneden, terwijl het toch geen contact heeft met de grond en de wortels. Zo zal je voorkomen dat je mooiste planten voortijdig kapot gaan.