Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Hoe kan je wiegendood voorkomen?

Wiegendood bij baby’s is verschrikkelijk als het jonge ouders overkomt. Ze kunnen zelf toch heel wat doen om het te voorkomen. Wiegendood bij baby’s is verschrikkelijk als het jonge ouders overkomt. Ze kunnen zelf toch heel wat doen om het te voorkomen.

 

Alle jonge ouders zijn er bang voor. Het komt niet veel voort, maar toch gebeurt het nog, vooral in onze overbezorgde en “pamperende” samenleving. In ontwikkelingslanden komt het amper voor en in Hong Kong helemaal niet. Hoe komt dat?

Het is niet goed kinderen overbescherming te geven en ze af te sluiten van elk geluidje en prikkel om ze goed te laten slapen. Hong Kong is lawaaierig en eng behuisd, dus worden baby’s permanent met geluid en prikkels in contact gebracht. Dat lijkt gunstig te werken.

Het is dus best de baby's nooit lang alleen te laten en ze kunnen best op een rustig plaatsje in de woonkamer blijven, terwijl ze op de slaapkamer van de ouders kunnen slapen tot ze 8 maanden oud zijn.

Een beetje in dezelfde gedachtegang als een volkomen stille en rustige omgeving, is het te warm induffelen van kinderen af te raden. Een aantal gevallen van plotselinge dood worden immers ook toegeschreven aan een soort "oververhitting" van de baby, die bovendien weinig bewegingsvrijheid o.m. om te reageren, krijgt omdat het te vast is toegedekt. Ook een te warme kamer is niet goed.

Wanneer kindjes dan nog een of andere besmetting oplopen verhoogt het risico op "oververhitting". Trouwens in het winterseizoen worden de meeste gevallen van wiegendood vastgesteld. Het kan helemaal geen kwaad de baby's in een frisse kamer te slapen te leggen, ze niet te zwaar toe te dekken, ze niet in een enge en zachte mand te laten slapen, enz.

Ook het roken van de ouders, en dus zeker de moeder, tijdens de zwangerschap en na de geboorte van de baby zou van invloed zijn op een mogelijke wiegendood. Autopsies hebben aangetoond dat bij baby's die aan wiegendood stierven, schadelijke stoffen door het roken zijn gevonden in het pericardvocht (hartzakje).

Sommige wetenschappers beweren, dat men wiegendood met één derde zou kunnen verminderen door het roken te laten.

Wat raden kinderartsen aan?

- geen buikligging tijdens de slaap

- de kinderen niet volledig isoleren en ook niet te lang alleen laten. Ze niet overdreven afschermen van geluiden.

- kinderen niet te slapen leggen op een te warme kamer, ze niet te warm toedekken, zorgen dat ze wat ruimte (bewegingsmogelijkheid) hebben.

- zo lang mogelijk borstvoeding geven

- niet roken tijdens de zwangerschap en na de geboorte

- infecties vermijden en opletten met kalmerende hoest- en andere siropen toedienen, gebruik liever eenvoudige natuurlijke middelen.