Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Verzuring maakt ziek: waarom je basisch moet eten en hoe

Te veel eiwitten en producten van dierlijke oorsprong hebben een verzurend effect op het organisme. Beschavingsziekten zoals kanker, hartinfarct en reuma, kunnen daarvan het gevolg zijn. Ook geraffineerde producten zoals wittebrood en witte suikers hebben een verzuringseffect op het lichaam. Eet liever meer fruit en groenten en producten zoals de natuur ze aflevert, zonder te raffineren. Te veel eiwitten en producten van dierlijke oorsprong hebben een verzurend effect op het organisme. Beschavingsziekten zoals kanker, hartinfarct en reuma, kunnen daarvan het gevolg zijn. Ook geraffineerde producten zoals wittebrood en witte suikers hebben een verzuringseffect op het lichaam. Eet liever meer fruit en groenten en producten zoals de natuur ze aflevert, zonder te raffineren.

 

Moderne voedingsgewoonten geven een massaal zuuroverschot. Daardoor komt het dat ziekten als reuma, vermoeidheid, concentratieproblemen, jicht, botbreuken, hart- en vaatziekten en kanker zo massaal kunnen optreden. Het hele lichaam verzuurt als gevolg van een overschot aan zuurvormende stoffen. De zuurtegraad van een stof wordt uitgedrukt in de pH-waarde die loopt over een schaal van 0 (zeer sterk zuur) tot 14 (zeer sterke base of alkalisch product).

Water is neutraal en ligt in de buurt van pH 7. Speeksel is licht alkalisch omdat het ferment ptyaline zetmeel moet afbreken tot suikers en dat kan je al proeven als je langere tijd op dezelfde hap brood kauwt. Je kan bij jezelf al controleren of de lichaamsfuncties in een te zuur milieu moeten functioneren. Als je fel zweet bijvoorbeeld, wat in de sauna al het geval is, of bij te intense sportbeoefening, dan kan je de zure geur, of zure smaak van zweet proeven. Dat betekent dat het lichaam zijn overschot aan zuren evacueert. Tijd dus om je dieet aan te passen. Een te zure stofwisseling heeft niets te maken met zuur smakende vruchten. Sinaasappelen bijvoorbeeld verzuren het lichaam niet, wel integendeel, ze zijn alkaliserend.

Interessant is te weten welke levensmiddelen zuur reageren en welke alkalisch of basisch zijn.

Zuurvormende producten zijn hoofdzakelijk van dierlijke oorsprong: vlees, vis, eieren, kaas. Proteïnen zijn trouwens samengesteld uit essentiële aminozuren en dus zijn het sterke zuren. Geraffineerde meelspijzen zoals wittebrood, witte suikers, witte deegwaren zijn vanzelf niet zuur, maar worden dat wel door gisting in de darmen. Tabak is eveneens enorm verzurend. Basenvormende producten komen meestal uit het plantenrijk en zijn gewoonlijk rijk aan calcium en kalium. Zelfs fruitsoorten die zuur smaken, reageren daarom niet zuur in het lichaam, maar wel alkalisch, want ze bevatten, zouten van zwakke fruitzuren.

Melk van dierlijke oorsprong (koemelk, geitenmelk, enz...) reageert basisch, ook hier vanwege de calcium en het zwakke melkzuur. Zelfs melkwei zoals Molkosan en yoghurt reageren daarom basisch. Wie dus te veel en te vaak eieren, kaas, vis, vlees en witte meelspijzen eet, aangevuld met toetjes van geraffineerde producten en suikers, loopt grote kans zijn lichaam te verzuren.

Daarom is het beter voor een alleseter toch zijn menu wat te variëren en ook groenten en fruit op tafel te zetten. Aardappelen, groenten, fruit, salades, soepen zijn dus erg belangrijk in een gezond dieet. Ook liever volkorenproducten dan de verarmde witte meelspijzen. Op die manier kun je meehelpen om heel wat problemen, zelfs ernstige ziekten zoals reuma, hartinfarct en kanker te voorkomen.