Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Sneeuwpret voor honden: hoe ga je er mee om?

In de winter moet je meer voorzorgen nemen als je met je hond wil gaan wandelen. In de winter moet je meer voorzorgen nemen als je met je hond wil gaan wandelen.

 

We hebben dan toch al onze portie sneeuw gehad. En in onze Ardennen is het nog niet voorbij. Gelukkig voor sommigen, want sneeuwpret hoort bij de winter. Ook voor honden! Honden zijn net als kleine kinderen, ze zijn dol op sneeuw, dartelen er graag in rond, krabben met de poten de witte massa open, hollen her en der en voelen zich prima thuis in dit witte landschap. Maar het baasje zit later wel met de problemen, tenminste als de hond zelf ook problemen krijgt en... als er niet voldoende voorzorgen worden genomen zal dat ook zo zijn.

Een hond moet dagelijks beweging hebben, ook in de winter. Dus, als het baasje gewoon is om in het mooie jaargetijde een wandeling te maken, dan moet dat ook in de winter gebeuren. Hier zijn echter wel een aantal voorzorgen te nemen om vervelende ongemakken te voorkomen.

Om te beginnen moet, vooraleer je in de vrieskou naar buiten gaat met het dier, eerst een opwarming gebeuren alvorens je de hond de spieren laat losgooien bij het winterweer. Laat het beest eerst thuis wat springen en bewegen zodat de bloedsomloop geactiveerd is en de spieren wat los en opgewarmd zijn. Als je het beest buiten plots laat rennen in de kou kan het tot een spierscheuring of een ander letsel komen, net als bij een sportman die ook eerst een opwarming nodig heeft.

Je moet heel goed letten op de poten van het dier. De kussentjes moeten goed gereinigd worden, want als daar zand, sneeuw en strooizout blijft in kleven kan het gemakkelijk tot een ontsteking komen. Dus moet je de ruimte tussen de tenen en de pootkussentjes goed reinigen met lauwwarm water. Je kan op voorhand de poten ook inwrijven met een zalf op basis van tannine, die vind je bij de apotheker of de dierenarts kan je er meer over vertellen. Als het toch tot kwetsuren is gekomen, kan je de poot reinigen met een aftreksel van kamille. Ook calendulazalf (goudsbloem) kan voor dit doel worden gebruikt. Een hond met korte pootjes en lange buikharen loopt ook meer gevaar problemen te krijgen, als de haren in sneeuw en ijs blijven slepen. Dus kan je in de winter het borsthaar van de hond iets korter snijden. Ook het haar tussen de poten moet kort worden gehouden. Als je de ruimte tussen de poten met babyolie inwrijft zullen ze niet zo gemakkelijk bevriezen.

Veel baasjes hebben de gewoonte om de hond mee uit wandelen te nemen, terwijl zij op de fiets naast het dier zitten. De hond moet vaak rennen alsof zijn leven er van afhangt. In de winter moet je hier voorzichtig mee zijn, omdat het dier meer last krijgt aan de poten, en sneller problemen met de spieren kan oplopen.

Maar wat helemaal verkeerd is, is de hond sneeuw laten eten, of sneeuwwater laten slabberen. Vaak is het ijswater besmet en ook in de sneeuw kunnen onzuiverheden verborgen zijn, al is het maar van het autoverkeer. Maar ook de ijskoude temperatuur is niet zo bijster goed, want vaak krijgt een hond maag- of darmcatarre als gevolg van het drinken van ijswater. Vaak is diarree hiervan ook het gevolg.

Maar wie in de winter wat meer voorzorgen neemt, en voorzichtig omspringt met de gezondheid van zijn hond, hoeft helemaal niets te vrezen. De meeste rassen kunnen heus wel tegen de kou.