Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Wat kan je doen tegen een blaffende hond bij de buren?

Een blaffende hond bij de buren kan veel ergernis veroorzaken en je nachtrust helemaal verstoren. Hoe los je dat op? Een blaffende hond bij de buren kan veel ergernis veroorzaken en je nachtrust helemaal verstoren. Hoe los je dat op?

 

Veel mensen vinden het een paradijs om op het platteland, de zogenaamde “buiten” te gaan wonen. Maar ook daar zijn er buren en die hebben soms een hond, kwestie van veiligheid. De oase van rust en stilte is dan snel doorbroken. Als het een onrustig of angstig dier is, kan dat dag en nacht voor een geweldig kabaal zorgen. Overdag kun je het nog een beetje aanvaarden, hoewel het op de duur toch op de zenuwen begint te werken, maar ’s nachts is het toch van het goede teveel.

Je kan natuurlijk best van al met de buurman eens gaan praten vooraleer je de grote middelen gebruikt. Een goed gesprek kan veel oplossen. Maar als de man letterlijk en figuurlijk doof blijft voor het geblaf, dan is er een groot probleem.

Veel mensen vragen zich dan ook wanhopig af hoe ze dit kunnen aanpakken. Kan de buurman, verplicht worden zijn hond het zwijgen op te leggen?

Ja dat kan. Je kan beginnen met de politie in te schakelen. Ze kunnen de zaak controleren en desgevallend proces-verbaal opstellen en de buren aanmanen hun dier rustig te houden. Is het dier te lang alleen en is er dus sprake van verwaarlozing, dan kan de dierenbescherming worden ingeschakeld.

Als er geen kruid tegen gewassen is moet je de buurman dagvaarden voor de vrederechter, nadat je eerst misschien vruchteloos geprobeerd hebt in een verzoeningsvergadering de zaak te regelen. In de meeste gevallen reageren buren hier alert op, omdat op die manier gerechtskosten worden gespaard.

Het zal natuurlijk ook niet altijd gemakkelijk zijn te bewijzen dat er inderdaad burenhinder is en dat die hond je nachtrust verstoort. Ofwel ga je andere getuigen moeten inschakelen, ofwel zal je thesis door de politie kunnen worden bevestigd als ze op het nachtelijke uur ter plekke komen en ook op een blafconcert worden verwelkomd.