Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Witloof: gezonde wintergroente

Witloof is een typische wintergroente en laat tal van bereidingen toe. Maar witloof is ook gezond, vooral voor lever en gal. Witloof is een typische wintergroente en laat tal van bereidingen toe. Maar witloof is ook gezond, vooral voor lever en gal.

 

We zijn er tot in alle uithoeken van de wereld voor bekend: frieten, maar ook... witloof. Het wordt vooral in België, maar ook wel in Nederland geteeld op basis van een variëteit van de wilde cichoreiwortel, is heel lekker, kan zowel rauw als gekookt of gestoofd worden gegeten en met allerlei andere voedingsmiddelen worden gecombineerd. Bovendien is het een heel gezonde groente.

Witloof is een gekropte bladgroente uit de cichoreiwortel. Ze ontwikkelt zich ’s winters in een temperatuur van ongeveer + 10°C en daartoe moet ze worden bedekt met een laag zand of grond in een donkere ruimte. Op industriële schaal worden daartoe donkere en vochtige ruimten aangewend.

Uit de cichoreiwortel ontstaan bleekgele, verlengde scheuten van losse bladeren: ook bekend als Brussels lof. De groente is in 18 dagen plukrijp op voorwaarde dat de grond warm genoeg wordt gehouden.

Het bleke blad is minder bitter dan de groene scheuten. Alom bekend is de typisch blauwe verpakking, die nodig is om ze af te schermen van het licht.

Witloof bevat een hoog gehalte vitamine A, B12 en C.

Ze is tevens zeer arm aan calorieën en mag dus door iedereen zonder beperking worden gegeten.

Het is natuurlijk een typische wintergroente en is vrij lang houdbaar, mits ze niet is beschadigd, anders rot ze gemakkelijk. Witloof geldt als een slankmaker bij uitstek en is tevens gekend voor zijn cosmetische eigenschappen, want ze bezorgt de liefhebber van witloof een gezonde huid.

Witloof laat talrijke bereidingsmogelijkheden toe. De grootste aanvoer kennen we in december-januari-februari.

Waar moet je op letten? Als je witloof koopt, moet je letten op de stevigheid en kleur.

Er zijn allerlei bereidingswijzen mogelijk: rauw, gestoofd, gestoomd, in sausen, als soep, als stampot.

Voor velen geldt de rauwe versie als de beste en ze laat zich ook met allerhande dressings proeven.

Om witloof mooi wit te houden kun je het besprenkelen met wat citroensap.

Opgepast als je het witloof kookt, dan mag je het kookwater niet weggooien, want heel veel belangrijke elementen gaan over in het kookvocht.

Zoals steeds in deze periode van het jaar wordt witloof goedkoper. Interessant dus om nu witloof te kopen. Koop maar meteen 1 kg van die blanke groente. Schaf je ook 150 g mager spek aan en snij dat in fijne dobbelsteentjes. Stop het vlees, met ’n ietsje boter, in een kookpan voorzien van dikke bodem. Laat 5 minuten sudderen op een rustig vuur. Was het witloof. Leg de witte stronken schouder aan schouder op het spek. Laat ze eventjes vlug aanbakken, sluit dan de pan en verminder het vuur.

Strooi, na 10 smoorminuten ’n koffielepel honing over het witloof. Overgiet het vervolgens met enkele scheutjes bouillon. Zet opnieuw het deksel erop en hou het vuur laag. Laat volledig gaar worden.