Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Ook in de winter drinken we te weinig

In de winter en het voorjaar drinken de meesten te weinig. Gevolg: ze voelen zich moe. In de winter en het voorjaar drinken de meesten te weinig. Gevolg: ze voelen zich moe.

 

In de zomer zijn we actief, krijgen we dorst en gaan we spontaan drinken. Maar in de winter hebben we meer een “zittend leven” doen we minder aan lichamelijke activiteit en drinken we dus spontaan ook veel minder. Maar we voelen ons ook moe, wellicht heeft de depressieve lange donkere winter er ook wel mee te maken, maar ook gebrek aan beweging en vooral gebrek aan voldoende hydratering van het lichaam. Met andere woorden, we drinken te weinig.

Na de feestweken hebben we dan weer de neiging om uit onze schelp te komen en beginnen we aan sport te doen, te wandelen, naar de gym te gaan, wat licht werk in de wintertuin doen enz… En wat gebeurt er... we zijn meteen weer moe.

Oorzaak: niet zozeer de beweging, want dat is een ander fenomeen, maar wel het gebrek aan vocht in de weefsels. Ruim 95 percent van de bevolking drinkt te weinig en zeker in de winter. In het voorjaar bij de eerste lichamelijke activiteit, wordt het regime van de winter voortgezet... we worden niet aangemoedigd veel te drinken, omdat we minder zweten.

Tijdens de zomermaanden als we veel zweten, dan gaat men automatisch meer drinken, in de winter en het voorjaar is dat niet het geval. En toch zouden de meesten hun vermoeidheidsgevoel heel snel kunnen verdrijven door meer te drinken. Ook in de winter en ook in het voorjaar minstens anderhalve liter per dag, en liever nog twee liter.

Van zodra we in de tuin werken moet die hoeveelheid nog worden aangevuld. Op die manier kunnen nieren, lymfe en bloedsomloop naar behoren functioneren, verloopt de stofwisseling beter, worden gifstoffen uit het lichaam verwijderd en voelen we ons minder moe.