Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Gember: lekker in de keuken, goed voor je gezondheid

Gember is een wonder kruid uit de natuur. Het heeft vele toepassingen zowel in de keuken als in de natuurgeneeskunde. Gember is een wonder kruid uit de natuur. Het heeft vele toepassingen zowel in de keuken als in de natuurgeneeskunde.

 

Zoals met veel kruiden het geval is, is dat ook zo met gember: het is onmisbaar en lekker in de keuken, maar het heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Het wordt trouwens in verschillende vormen en bereidingen toegepast, zowel in de geneeskunde als bij gerechten.

Een van de bekendste toepassingen is bij misselijkheid onder allerlei vormen: bij zwangerschap, bij chemotherapie en bij reisziekte. Gember kan in al die gevallen een nuttige hulp zijn. Maar gember kan ook helpen bij de bestrijding van griep en verkoudheid, om maar een paar andere toepassingen te noemen.

Gember past ook in vele recepten in de keuken. Vandaar dat je het vers, gedroogd, in poedervorm of als olie of sap kan gebruiken. Soms vind je het zelfs terug in cosmetica. Als het zo vaak wordt gebruikt, dan is het niet ongebruikelijk om je af te vragen waarom.

De bekendste vorm van hulp in de natuurgeneeskunde is misselijkheid onder allerlei vormen. Ben je gauw wagenziek of zeeziek? Kauw dan op een stukje gember en je zal merken dat de misselijkheid verdwijnt.

Ook bij spierpijn kan gember soelaas brengen. Heb je bijvoorbeeld gauw spierpijn na het sporten, dan moet je gember proberen. Je zal merken dat de spierpijnen ’s anderendaags verdwenen zijn. Ook bij spierontstekingen of zwellingen in de gewrichten is gember van nut. Je kan daartoe gember oraal innemen bijvoorbeeld in thee of door te kauwen op gember, of je kan een gembercompres leggen met gekneusde of gemalen gember. Ook bij griep en verkoudheid is het nuttig een thee te zetten van gember.

Gember is ook rijk aan antioxidanten en kan daardoor schade aan het DNA bijvoorbeeld door stress voorkomen. Het is ook nuttig om te gebruiken in geval van hoge bloeddruk, en aandoeningen van de luchtwegen. Kortom: met gember wordt je gezond straatoud!