Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Waarom vrouwen anders moeten sporten dan mannen

Sport, of beweging is erg belangrijk om gezond te blijven of te worden. Maar mannen en vrouwen mogen niet op dezelfde manier trainen of aan sport doen. Sport, of beweging is erg belangrijk om gezond te blijven of te worden. Maar mannen en vrouwen mogen niet op dezelfde manier trainen of aan sport doen.

 

Bewegen of aan sport doen is heel belangrijk voor de gezondheid. Stil zitten en hele dagen op een bureaustoel doorbrengen wordt beschouwd als “het nieuwe roken”. Dus: kom uit die stoel en stap, beweeg, doe aan sport.

Het is prettig als sport in het gezin kan worden beoefend, als alle leden van hetzelfde gezin, of misschien meerdere gezinnen uit dezelfde familie, sport kunnen beoefenen. Maar er is een verschil tussen vrouwen en mannen.

Er zijn bezwaren tegen bepaalde gezamenlijke activiteiten, omdat de maximale aerobe capaciteit van de man groter is dan die van de vrouw. Dat betekent dus ook dat mannen harder zullen moeten trainen, lopen, fietsen, zwemmen om hun conditie te verbeteren dan vrouwen. Het uitsluitend samen trainen kan derhalve niet tot het eind toe worden volgehouden. Men kan weliswaar samen aan een programma beginnen, maar de duur en de intensiteit van de training zal bij een man groter moeten zijn, wil hij er hetzelfde nuttig effect uithalen dan zijn vrouw. De basistraining kan dus gerust samen gebeuren, maar de echte conditietraining zal typisch voor man en vrouw verschillend zijn.

Trainen is de ideale manier om in conditie te blijven, om zijn weerstand te vergroten, om ziekten te voorkomen, om fit en lang jong en gezond te blijven. Training en sport kan echter op de duur ook verslavend werken. De endorfines zijn daar verantwoordelijk voor. Het is niet de eerste keer dat via de sport - wat heilzaam had moeten zijn voor de gezondheid - uiteindelijk iemand aan zijn einde komt.

Sport moet dus op een verstandige manier worden beoefend, men mag zijn grenzen en mogelijkheden niet overschatten. Maar het is zonder meer wel duidelijk dat men toch niet zonder sport kan. Onze moderne leef- en werkomstandigheden hebben er voor gezorgd dat we onze spieren niet meer voldoende gebruiken, niet zozeer voor de gezondheid van die spieren zelf, maar voor alles wat er mee samenhangt: bloedsomloop, hart, ademhaling, stofwisseling. Om al die dingen gezond te houden en uiteraard je weerstand tegen ziekte te vergroten, bovendien zo lang mogelijk fit en vitaal te blijven en een gezonde oude dag te kennen is SPORT het toverwoord.

Doe dagelijks aan sport, al is het amper een kwartiertje ter plaatse huppelen in je garage of rugoefeningen doen in je slaapkamer. Het heeft beslist zijn nut en je zal spoedig het gunstig effect van gezonde sport merken.