Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Tegen winterdepressie: eet noten en chocolade en gebruik Sint-Janskruid

Tegen winterblues: meer licht, meer noten en chocolade en Hyperibell. Dat helpt! Tegen winterblues: meer licht, meer noten en chocolade en Hyperibell. Dat helpt!

 

We beleven niet enkel de koudste periode van het jaar, ook de donkerste en dat heeft zo zijn gevolgen op het gemoed van de meeste van onze medemensen. Winterblues is een gekend verschijnsel en er werd veel onderzoek naar gedaan, vooral in het noorden, de Scandinavische gebieden, waar winterblues nog meer voorkomt, vanwege gebrek aan licht en gebrek aan verse voeding van groenten en fruit.

Dagelijks in het licht stappen, wandelen en naar buiten trekken als het mogelijk is, heeft al een deel van de oplossing. Maar er is meer, want velen zullen het ongetwijfeld graag horen, maar het is juist: chocolade en noten helpen tegen een depressieve stemming omdat dit voedsel rijk is aan tryptofaan. Nog meer voedsel komt daarvoor in aanmerking: kaas, volkorenbrood, volkorenpasta’s chocolade, en melk.

Niet voor niets wordt chocolademelk als een echte opkikker voor de winter beschouwd en zo zie je in cafetaria naar dit alternatief voor koffie grijpen. Vind je zelf niet dat je na het eten van een reep chocolade gelukkiger wordt? Vitamines B3 en B6 zijn trouwens erg belangrijk voor de omzetting tot serotonine. Teunisbloemolie en lijnzaadolie zijn ook rijk aan onverzadigde en essentiële vetzuren die bouwstoffen zijn voor hormonen zoals melatonine (beter slapen) en serotonine. Het zijn bovendien krachtige antioxidanten die meehelpen in de preventie van kanker. Als je voldoende van deze vetzuren inneemt komt de hormoonhuishouding weer in balans. Voeg daar nog wat tarwekiemolie aan toe voor de vitamine E en ook je hart en bloedvaten zijn extra beschermd voor de winter en voor het leven.

Tenslotte is het ook bekend dat blootstelling aan voldoende licht (min 10.000 lux) vergelijkbaar met de lichtintensiteit van een heldere dag, een extra steuntje is voor het kwakkelende winterhumeur.

En je kan nog meer: er is gelukkig een plantje dat de zonnestralen heeft gevangen en weer kan doorgeven: Hypericum oftewel Sint-Janskruid.

Wil je goede en eenvoudige oplossing, dan kan je Hyperibell van Fytobell gebruiken. Dat verjaagt de donkere stemming in donkere dagen.

Hyperibell van Fytobell; vind je in apotheken met CNK-bestelnummer 1744-325. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.