Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Hoe voorkom je schrompelnier bij je kat ?

Het is heel belangrijk voor de kat dat ze op tijd naar buiten kan om te plassen. Anders bestaat het risico dat ze nierproblemen krijgt. Het is heel belangrijk voor de kat dat ze op tijd naar buiten kan om te plassen. Anders bestaat het risico dat ze nierproblemen krijgt.

 

Katten hebben negen levens wordt er wel eens gezegd, of misschien zelfs meer, want een kat komt altijd op haar pootjes terecht. Maar een kat kan ook ziek worden en dood gaan, zonder haar negen levens.

Een belangrijke doodsoorzaak bij oudere katten is het niet meer goed functioneren van de nieren. Er wordt dan wel gesproken van schrompelnieren. Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde katten door een bepaald voeder slechtere nieren hebben gekregen, maar het is ook duidelijk dat veel virussen, bacteriën, blaas- en nierstenen daar verantwoordelijk voor kunnen zijn en het feit dat katten niet naar buiten mochten en daarom hun plas langer ophielden.

De aandoening waardoor de nieren gaan falen is een veel voorkomende ziekte vooral bij de oudere kat. Het is dan ook eigenlijk een ouderdomsziekte. De nieren bestaan voor een belangrijk deel uit kleine filtertjes die het bloed filteren en de afvalstoffen eruit halen. Door de nog onbekende oorzaak gaan er steeds meer filtertjes kapot. In het begin is dat niet erg want de kat heeft er genoeg in zijn twee nieren. Het proces gaat echter stug door en na jaren gaan er wel problemen optreden als er te weinig filtertjes overblijven om al het werk te doen.

Er blijven dan teveel afvalstoffen in het bloed achter waardoor problemen optreden. Bij de mens wordt in zo’n geval een niertransplantatie uitgevoerd. Dat is bij katten echter is dat vanwege door de hoge kosten, geen optie. Het is dus eigenlijk wel belangrijk dat een kat goed voedsel krijgt, ook te drinken krijgt en dat ze op tijd naar buiten kan om de plas kwijt te raken.

Let er dus op dat als de kat staat te miauwen bij de deur, dat je ze op tijd op een kier zet en haar de gelegenheid geeft de blaas te ledigen. Doe je dat niet, dan krijgt ze krampen, gaan nierfilters kapot en krijgt ze een schrompelnier.