Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Wat kan je doen tegen bloedend tandvlees?

Bij ontsteking van het tandvlees zijn vitamines en vooral goede poetsgewoonten van essentieel belang. Bij ontsteking van het tandvlees zijn vitamines en vooral goede poetsgewoonten van essentieel belang.

 

Tanden poetsen is heel belangrijk om lang een gezond gebit te behouden. Veel mensen doen dat dagelijks tweemaal, maar sommigen ondervinden ondanks de flinke poetsbeurt toch problemen. Een van die problemen is bijvoorbeeld bloedend tandvlees en dat kan het gevolg zijn van een ontsteking.

Tandvleesontsteking is te herkennen aan gezwollen, terugtrekkend en bloedend tandvlees. Het tandvlees is opvallend rood en je kan last hebben van een slechte adem. Eén van de belangrijkste oorzaken van tandvleesontsteking is een slechte mondhygiëne. Er ontstaat dan plak op de tanden, wat een nadelig effect heeft op het tandvlees. Maar ook tandsteen, voedingsresten, slechte vullingen, vitaminetekort en veranderingen in de hormonale huishouding kunnen leiden tot tandvleesontsteking.

Als je tandvleesontsteking hebt, kun je mondspoelingen gebruiken, bijvoorbeeld op basis van salie en kamille. Als het langer aanhoudt, ga dan naar de tandarts. Tandvleesontsteking kan je voorkomen door goed en regelmatig je tanden en tandvlees te verzorgen. Verwijder na elke maaltijd de tandaanslag met een tandenborstel. Gebruik daarna een klein borsteltje of een waterjet om ook tussen de tanden en kiezen te komen. Masseer het tandvlees met de borstel in kleine cirkelbewegingen. Poets niet te hard en gebruik een zachte tandenborstel. Een elektrische tandenborstel is het beste.

Ga iedere zes maanden naar je tandarts voor controle. Een elektrische tandenborstel die met ronddraaiende bewegingen werkt, heeft voordelen, want daardoor poets je grondiger en beter, ook op moeilijk te bereiken plaatsen.

Mondslijmvliesontsteking gaat vaak gepaard met tandvleesontsteking. Het kan veroorzaakt worden door een tekort aan vitamine C of, een slechte mondhygiëne en een verminderde weerstand. Eet daarom groente en fruit met veel vitamine C en zorg voor een goede mondhygiëne. Ook vitamine B is nuttig.