Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Hoe laat je het keukenblad in blauwe hardsteen weer schitteren?

Heb je een blauwe hardsteen als keukenblad? Gefeliciteerd, maar je moet die wel op de gepaste wijzer onderhouden zodat die mooi glanst en niet beschadigd kan worden. Heb je een blauwe hardsteen als keukenblad? Gefeliciteerd, maar je moet die wel op de gepaste wijzer onderhouden zodat die mooi glanst en niet beschadigd kan worden.

 

Natuurlijke materialen zijn altijd mooi. Dat is ook zo voor de binnenkant van je woning. Stel dat je een keukenblad hebt in blauwe hardsteen, dan is dat iets prachtig, maar wel zeer kwetsbaar. Zo mag je daar niet met een sterk zuur op werken, bijvoorbeeld azijn of citroensap, maar ook geen tomaten op snijden, of je krijgt een groot probleem.

Blauwe hardsteen is namelijk kalksteen en dat kan niet tegen zuren, die worden daardoor geëtst.

Die vlakken krijg je maar moeilijk weg, tenminste als het vlekken zijn, mag je nog van geluk spreken, want soms etst de kalksteen zo erg dat het blijvende schade ondervindt door erodering.

Wat kan je dan doen? Om te beginnen moet je er voor zorgen dat de blauwe hardsteen zo weinig mogelijk met zuren in aanraking komt.

Ten tweede moet je de steen zoveel mogelijk beschermen en dat kan door een natuurlijke coating. Zo kan je de steen om te beginnen veel gebruiken, er vlees en vis op snijden en klaar maken, deeg op uitrollen enzovoorts. Door veelvuldig gebruik krijgt een blauwe hardsteen een soort patine die met de tijd mooier wordt.

Natuurlijk kan je de blauwe hardsteen ook beschermen met een procedure van inwrijven en opboenen. Wat heb je nodig? Je neemt gewoon olijfolie en terpentijn en mengt die met gelijke delen. De olijfolie kan je eerst een beetje opwarmen, dan verkrijg je een beter resultaat.

Meng de delen en begin de blauwe hardsteen ermee in te wrijven. Doe dat eventueel een tweede maal als de steen erg mat is en sporen van schade heeft.

Daarna kan je opboenen met een propere vod. Draai in cirkelvormige kringen. Op die manier verkrijg je een natuurlijke patine, een soort glans op je blauwe hardsteen. Daardoor is die ook beter beschermd tegen verkeerd gebruiken zoals met zuren, maar zal het nadien ook gemakkelijker zijn om die te reinigen.

Met dit eenvoudig trucje blijft de blauwe hardsteen in de keuken prachtig glanzen, heeft die een warme uitstraling en zal die ook niet gemakkelijk beschadigd worden.