Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Als je hond overal plast

Ook honden kunnen het slachtoffer worden van incontinentie. Meestal is een probleem met de prostaat er oorzaak van. Ook honden kunnen het slachtoffer worden van incontinentie. Meestal is een probleem met de prostaat er oorzaak van.

 

Meestal zijn honden erg zindelijk in huis, tenminste als je ze op tijd uitlaat en ermee gaat wandelen. Maar honden kunnen ook ziek worden. Ziekten van huisdieren kunnen sterk op de eigenaar wegen. Neem nu bijvoorbeeld incontinentie: het niet kunnen ophouden van de plas. Dat komt bij mensen voor vanaf een zekere leeftijd, als gevolg van hormonale veranderingen, een ontsteking, een vergroting van de prostaat, een neurogene oorzaak of een druk op de blaas of gewoon van ouderdom.

Ook hier gebeurt het meestal bij honden, minder bij katten. Maar honden die de plas niet kunnen ophouden zijn doorgaans flink oud: twaalf jaar of ouder. Maar een enkele keer gebeurt het toch bij dieren die minder oud zijn: negen jaar, soms vijf jaar al. Dan is er iets aan de hand, want dit is niet meer normaal.

Als je ziet dat het dier regelmatig een paar druppels urine verliest, kan je maar beter een afspraak maken met de dierenarts, tenzij er in de voorgeschiedenis van de hond iets is gebeurd en het beest nog altijd onder behandeling is. Meestal zijn er andere kenmerken die opvallen vooraleer het tot incontinentie komt. Een operatie aan de prostaat bijvoorbeeld kan ook bij honden tot incontinentie leiden. Maar een hypertrofie of opzwelling van de prostaat is eveneens al voldoende voor het opstarten van het probleem, omdat de gezwollen prostaatklier op de ingang van de blaas kan drukken zodat ze zich ofwel niet helemaal kan ledigen, ofwel niet heel goed meer afgesloten kan worden. Een dergelijk probleem komt meestal voor bij oudere honden. Maar het gebeurt ook wel eens bij een jonger dier als er bijvoorbeeld een ontsteking van de prostaat is geweest.

De dierenarts zal hier door middel van medicijnen ingrijpen. Heeft de behandeling geen effect, dan moet misschien besloten worden tot castratie over te gaan. Als de dierenarts helemaal zeker wil zijn, dan kan hij de gezondheid van de prostaat onderzoeken door een rectaal toucher ofwel door een radiografie. Maar ook een bloedanalyse en een onderzoek van de urine van het dier kunnen heel wat nuttige informatie opleveren. Uit het urineonderzoek kan bijvoorbeeld blijken of er al dan niet stenen aanwezig zijn of een ontsteking het probleem kan veroorzaken.

Ook neurologische afwijkingen zijn een mogelijke verklaring voor dergelijke fenomenen. Weliswaar zeldzaam, maar toch komen deze verschijnselen voor.

In de plaats van het dier te straffen of te berispen, als het incontinent wordt, terwijl het tevoren proper was, kan je maar beter meteen naar de dierenarts, want ongetwijfeld kan het beest er zelf niets aan veranderen. Ziekte is een probleem dat moet behandeld worden en niet bestraft!