Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

De veelzijdige kracht van peterselie

Peterselie is echt een uitstekend kruid, zowel in de keuken als voor cosmetische doeleinden. Peterselie is echt een uitstekend kruid, zowel in de keuken als voor cosmetische doeleinden.

 

Geen kruid wordt meer gebruikt in de keuken dan peterselie. Iedereen kent de sterke smaak dat in talloze recepten kan gebruikt worden. Het is rijk aan ijzer, vitamine A, B en C en dus ook heel gezond. Jammer genoeg wordt het meer als versiering dan als toekruid gebruikt.

Want voor eenvoudige problemen zoals een slechte smaak in de mond is het ideaal: dan kan je best wat op peterselie knabbelen. Dit geeft je een frisse adem, wat vooral goed uitkomt als je lookgerechten hebt genuttigd.

In de keuken is er geen soep denkbaar zonder peterselie. Ook bekend als een van de kruidjes in „Fines Herbes” of „Bouquet garni”. Gefrituurd als versiering wordt het zeer veel gebruikt.

Is er één kruid dat vaker wordt gebruikt in de keuken dan peterselie? In koude en warme sauzen, als versiering op aardappelen en slaatjes, bij asperges, champignons; zelfs gefrituurde peterselie is heerlijk bij visgerechten. Minder bekend zijn de heilzame eigenschappen van het kruid. Het bevat veel vitamines A, B en C, ijzer en andere mineralen.

Met een afkooksel van peterselie kun je gezwollen en ontstoken ogen spoelen en wat peterselie op een insectenbeet werkt reinigend en pijnstillend. Peterselie is bloeddruk verlagend en bevordert de spijsvertering. Kauwen op peterselie verfrist de adem en een plotseling opkomende kiespijn hoef je niet persé met alcohol te verdoven: met een mengsel van gehakte peterselie, zout en olie lukt het zoveel gezonder.

Heb je peterselie in de tuin, ruim dan ook een plaatsje in voor citroenmelisse, want beide kruiden werken smaak verhogend op elkaar in. De totale smaak van gerechten waarin knoflook de plak zwaait, wordt verzacht door peterselie. Een slechte eigenschap van peterselie is, dat het kruid bijzonder traag kiemt. Maar dat kun je verhelpen, door het zaad vooraf 24 uur in lauw water te weken. Goed om weten: peterselie bewaart beter het aroma diepgevroren dan gedroogd.

Peterselie kan reeds vroeg in het voorjaar gezaaid worden, van zodra de grond het toelaat en dan weer tot in september.  Het kiemt zeer langzaam (5 tot 7 weken), daarom moet de grond vochtig worden gehouden en zuiver van onkruid.

Voor het wintergebruik poot men enkele plantjes binnenshuis in een kistje of een bloempot. In het voorjaar kan men ze terug buiten planten. De plant is tweejarig en bloeit dus het tweede jaar, maar er blijven zeker nog blaadjes te oogsten tot de nieuw gezaaide groot genoeg zijn.

Peterselie verkiest een beschaduwde plaats, maar om haar goede invloed op andere planten kan men ze ook op een rij over heel de moestuin verdelen (evenals kervel, majoraan, bernagie, lavendel, hyssop en salie).

Ook rond tomaten past peterselie goed en ze beschermt ook de rozen. Men kan tussen de peterselie enkele radijsjes zaaien, om de plaats van de langzaam verschijnende peterselie niet uit het oog te verliezen.

Laat niet na peterselie te zaaien in uw tuin of in een bloembakje op uw balkon of vensterbank.

In het voedsel van de hond gekookte peterselie doen en je zal zien welke mooie pels hij krijgt.