Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Hoe merk je dat je hond of kat kanker heeft?

Huisdieren zoals je hond of de kat, kunnen je natuurlijk niet vertellen dat ze pijn hebben of ziek zijne en kanker ontwikkelen, maar je kan wel de symptomen observeren die gespecialiseerde aandacht verdienen. Huisdieren zoals je hond of de kat, kunnen je natuurlijk niet vertellen dat ze pijn hebben of ziek zijne en kanker ontwikkelen, maar je kan wel de symptomen observeren die gespecialiseerde aandacht verdienen.

 

Ze kunnen het je natuurlijk niet vertellen en ook geen pijn vermelden, want huisdieren zijn uiteraard geen mensen. Maar ze kunnen wel net als mensen ook kanker krijgen. De vraag is, hoe merk je het en wanneer moet je dan naar de dierenarts?

Honden en katten kunnen bijna overal in het lichaam cel-woekering of kanker ontwikkelen. De symptomen variëren al naargelang de betrokken weefsels en organen en de ernst van het probleem. Maar als je een van de volgende tien waarschuwingssignalen opmerkt, is het wel tijd om een afspraak te maken met je dierenarts, voor het te laat is en de kwaal onbehandelbaar wordt.

- Zweren die niet genezen: niet-genezende zweren kunnen een teken van infectie of kanker zijn en moeten door uw dierenarts worden beoordeeld.

- Ongebruikelijke zwellingen die niet weggaan of groeien. De beste manier om knobbels, hobbels of zwellingen bij uw hond of kat te ontdekken is om hem te aaien.

- Gewichtsverlies: Ziekte kan de reden zijn waarom uw huisdier gewicht verliest, maar niet op dieet is.

- Verlies van eetlust. Terughoudendheid of weigering om te eten is een ander teken van mogelijke ziekte. Het kan ook om een probleem met de spijsvertering gaan als gevolg van een infectie, maar het kan ook erger zijn.

- Bloed in de ontlasting. Bloeden kan verschillende oorzaken hebben, waarvan de meeste wel wijzen op een probleem. Onverklaarbaar braken en diarree worden ook beschouwd als abnormaal.

- Afstotende geur is een veelvoorkomend teken van tumoren van de anus, mond of neus.

- Moeite met eten of slikken is een veelvoorkomend teken van kanker van de mond of nek.

- Weigering om te bewegen of een laag energieniveau is vaak een van de eerste tekenen dat een huisdier zich niet goed voelt.

- Aanhoudende kreupelheid kan vele oorzaken hebben, waaronder zenuw-, spier- of botkanker.

- Moeilijke ademhaling, urineren of ontlasting.

Als je deze symptomen merkt dan moeten die zo snel mogelijk door de dierenarts worden geëvalueerd zodat gepaste maatregelen kunnen worden getroffen en je hopelijk nog lang je geliefde huisdier in je nabijheid kan koesteren.