Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Gebruik geen gewone shampoo als je je hond een bad geeft

Een hond moet geregeld in bad, maar best gebruik je daarvoor geen gewone shampoo. Een hond moet geregeld in bad, maar best gebruik je daarvoor geen gewone shampoo.

 

Een kat is schuw van water. Zelfs een voorzichtig pootje in het water deppen is niet aan haar besteed. Ze zorgt er zelf wel voor dat haar pels mooi blijft en dat doet ze door die schoon te likken. Een hond is net andersom. Die is dol op water en zal gemakkelijk in het water springen in een gracht of riviertje waar je langs loopt.

Maar dat betekent ook dat je de hond geregeld een bad moet geven, anders vervuilt die en wordt de pels ziek.

Een hond kan zich niet wassen zoals een kat. Die moet dus geregeld zijn bad krijgen. Voor sommige baasjes geen sinecure. Bij een hond wordt een maandelijks bad aanbevolen, maar voor sommige rassen en in bepaalde omstandigheden kan het nodig zijn dit elke week te herhalen, op voorwaarde dat een aangepaste shampoo wordt gebruikt.

Net als bij de mens heeft de huid een zure buffer die wordt beschadigd door sterke detergenten. Je mag voor de hond dus beslist geen gewoon merk van shampoo uit het warenhuis gebruiken, je riskeert trouwens ook de pels te beschadigen. Sommige hondentoilettagesalons beschikken nu ook al over een „badinstelling” voor de hond, en zelfs grotere exemplaren kunnen er worden behandeld. Als je het in je eigen badkuip doet, kan je best een dweil of grote handdoek op de bodem van het bad leggen, om te verhinderen dat het beest met de nagels de badkuip gaat schenden. Bij een hond moeten ook de ogen bij de verzorging worden betrokken. Spoel de streek van de ogen met de warm-lauwe sproeier goed uit, zodat geen zeepresten de ogen kunnen irriteren.

Als de ogen vaak lopen of er vuiltjes inzitten kan je ze best reinigen met een propje watten of katoen, gedrenkt in kamilleaftreksel, of boorwater. Olie van zoete amandelen is dan weer geschikt om de oren uit te kuisen. Spuit nooit met de sproeier in de oren en reinig die ook niet met water, want dit vochtige warme milieu zou op die manier oorontstekingen kunnen veroorzaken. Ook de tanden moeten worden gepoetst, ofwel moet de hond geregeld een beentje krijgen om te kunnen afkluiven, omdat op die manier de tanden gereinigd worden en het tandvlees wordt versterkt. Nagels knippen en de pels borstelen zijn geregelde bezigheden die niet mogen worden verwaarloosd. Ben je er zelf bang van, zoek dan een gespecialiseerde instelling. Maar een goed verzorgde hond is een blije hond en daar heb je zelf ook veel plezier van.