Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Zo kan je reisziekte voorkomen

Als je last hebt van reisziekte, of het nu in de wagen op een boot of in een vliegtuig is: pas onze tip toe en je zal er veel minder last van ondervinden. Als je last hebt van reisziekte, of het nu in de wagen op een boot of in een vliegtuig is: pas onze tip toe en je zal er veel minder last van ondervinden.

 

Tijdens de vakantiemaanden in de winter vertrekken veel landgenoten op reis, zoeken ze liefst warme en zonnige oorden op. Je kan natuurlijk met de auto tot het zuiden van Spanje rijden, of naar Italië trekken, maar liefst nemen ze toch het vliegtuig, want zo kan je in een mum van tijd, op een paar uur vliegen van België in de zon je aperitiefje genieten.

Het nadeel is dat je moet vliegen. Daar zien veel mensen tegen op. Niet alleen omdat ze bang zijn  om te vliegen maar vooral omdat ze zeeziek, luchtziek of wagenziek worden, of hoe moet je reisziekte nauwkeurig definiëren.

De oorzaak ligt in een discordantie tussen het evenwichtscentrum in het binnenoor en de visuele waarneming. Stel je zit in een vliegtuig. Je ogen nemen stilstand waar in het toestel, want alles blijft onveranderlijk op zijn plaats staan, terwijl je evenwichtscentrum voortduren schommelingen en beweging waarneemt. Deze discordantie veroorzaakt reisziekte. Op een boot is de zeeziekte. De oplossing is naar buiten kijken zodat je de logica van de bewegingen kunt waarnemen. Dit verschijnsel kan je trouwens ook meemaken in de auto. Vooral de bijzitters naast de chauffeur kunnen er last van hebben als ze bijvoorbeeld tijdens het rijden de wegenkaart bestuderen.

Zo kan het evenwichtsorgaan in je binnenoor te erg geprikkeld worden. Wat moet je doen?

Vermijd tijdens het reizen zoveel mogelijk alle risico’s om braakneigingen te voorkomen:

-door vriendelijk voor je maag te zijn: reis niet met een lege maag, eet geen te zware spijzen, drink geen alcohol, noch koffie.

-door in het meest stabiele deel van het voertuig plaats te nemen: in een vliegtuig is dat bovenop de vleugels, in een bus is dat halfweg tussen twee op elkaar volgend stel wielen, op een schip is dat midscheeps of op het achterdek, in de wagen is dat achter het stuur of anders doe je er goed aan zoveel mogelijk recht voor je uit te kijken. Er bestaan ook pillen tegen reisziekte. Win terzake het advies van de apotheker in.

Maar er is ook een prima natuurlijk middel dat je in je eigen keuken hebt: gember.

Neem altijd een stukje gember mee en kauw daar op. Dat is wel wat prikkelend voor de tong, maar het is dempend voor het evenwichtscentrum in het binnenoor. Als je gember kauwt zal je veel minder last kunnen hebben van reisziekte. Zo kom je gaaf en ongeschonden toe op je reisbestemming. Je dag kan niet meer stuk, dankzij de gembertruc.