Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Wat te doen bij brandwonden?

Brandwonden kunnen ernstig zijn en ook een mogelijke bron van een serieuze infectie. Altijd de wonde eerst afkoelen met veel water en nooit meteen zalf erop smeren! Brandwonden kunnen ernstig zijn en ook een mogelijke bron van een serieuze infectie. Altijd de wonde eerst afkoelen met veel water en nooit meteen zalf erop smeren!

 

Tijdens de feestweken gebeurt het jammer genoeg maar al te vaak: brandwonden. Kinderen spelen graag met vlammetjes, met vuur, bij de kerstboom, met voetzoekers, met fusees die ze menen te moeten afvuren tijdens de oudejaarsnacht.

Naast het afschrikken van dieren die niet opgewassen zijn tegen dergelijk kabaal en onvoorspelbaar gedrag kunnen vertonen, zijn er ook grote gevaren voor de gezondheid. Niet zelden is iemand een hand of vingers kwijt gespeeld, maar heel wat kinderen worden in deze tijd ook het slachtoffer van brandwonden.

Maar niet enkel kinderen spelen graag met vuur, ook volwassenen zijn daar dol op. Al zijn deze laatsten handiger in het camoufleren van hun fascinatie ervoor. Ook in de winter zijn open haardvuur, kachels, maar ook barbecues oorzaak van brandwonden en maken ze veel slachtoffers. Ouders laten trouwens hun kinderen vaak al te gemakkelijk met vuur omgaan, ze betrekken hen soms bij gevaarlijke bezigheden. Niet te verwonderen dat sommige kinderen gaan experimenteren met lucifers en benzine en ware catastrofes aanrichten. Sommige kinderen zijn daardoor tijdens hun wintervakantie voor de rest van hun leven verminkt geraakt, of hebben have en goed van hun ouders vernietigd gewoon door onvoorzichtige spelletjes.

Een brand is niet moeilijk om te veroorzaken. Maar erger dan dat is het persoonlijk leed. Vaak wordt op brandwonden trouwens ook compleet verkeerd gereageerd. Velen denken nog dat meteen de lucht van de huid moet worden afgesloten door olie of zalf op de brandwonde te doen. Totaal verkeerd!

Wie zich verbrandt, moet de brandwonde zo snel mogelijk gedurende minstens tien minuten onder koud, stromend water houden. Daarna komt het er op aan de wonde infectievrij te houden. Dat gebeurt best door ze met een steriel verband af te dekken.

Belangrijk: -Je mag deze kwetsuur nooit of nimmer behandelen door er boter, olie, melk of zalf op te smeren!!!

-In geen enkel geval mag men eventuele brandblaren doorprikken of opensteken!!!

-Indien de verbranding ernstiger blijkt te zijn dan op het eerste gezicht aangenomen werd, moet zo snel mogelijk een dokter ontboden worden of moet je meteen naar de spoedafdeling van een ziekenhuis rijden.