Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Opgepast voor dikke baby’s Moet je meer eten tijdens de zwangerschap?

Te veel eten tijdens de zwangerschap maakt niet enkel de moeder, maar ook de baby dik! Te veel eten tijdens de zwangerschap maakt niet enkel de moeder, maar ook de baby dik!

 

Vrouwen denken gemakkelijk dat zwaarlijvig worden normaal is tijdens de zwangerschap. Die verzwaring is dikwijls het gevolg van een fabeltje: veel vrouwen zijn van oordeel dat je tijdens de zwangerschap moet eten voor twee. Uiteraard niet juist!

Gemiddeld heeft een zwangere vrouw in de eerst vier maanden zo’n 100 calorieën per dag meer nodig dan normaal. Dat is dus niet veel! De tweede helft van de zwangerschap heb je iets meer extra calorieën nodig, zo’n 300 per dag.

Behalve de buik veranderen ook veel andere delen van je lichaam als je zwanger bent. Je borsten worden zwaarder, er zet zich vet vast op de heupen en benen en soms is ook het gezicht duidelijk ronder. Je lichaam bouwt een buffer op voor de periode wanneer je borstvoeding gaat geven. Hoeveel je aankomt is niet te voorspellen: sommige vrouwen worden maar een kilo of 8 zwaarder, bij anderen kan dat meer dan 20 kilo zijn. Gemiddeld kom je zo’n 10 tot 15 kilo aan: zo’n 3 tot 4 kilo in de eerste 20 weken, en daarna ongeveer een halve kilo per week.

Merk je dat je veel meer aankomt, dan kan dat door twee dingen komen: je eet te veel of je houdt veel vocht vast. Op zich hoeft het geen probleem te zijn als je gewicht boven die 10 tot 15 kilo uitkomt. Vaak verdwijnt een groot deel vanzelf weer na de bevalling. Zeker als je straks borstvoeding gaat geven, want daarmee verbrand je zo’n 700 calorieën per dag extra.

Als je tijdens je zwangerschap voortdurend veel eet, merkt de baby in je buik dat ook. Die krijgt een constante toevoer van eten, en dat kan na de geboorte lastig zijn. Vaak zie je dat deze kindjes erg veel honger hebben en gewoon niet te verzadigen zijn. Lastig, want als je steeds toegeeft aan die vraag om eten wordt je baby ook veel te zwaar...

Tijdens de periode van borstvoeding is het niet verstandig om te gaan lijnen. Je zult zien dat de kilo’s er door het voeden vanzelf afgaan! Gezond en gevarieerd eten is de beste manier om van je zwangerschapskilo’s af te komen.