Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Neem jij wintervakantie? Je planten nooit!

Wijk niet te veel af van de gewoonten waarmee je je planten binnenshuis verzorgt, dan zien ze er na je vakantie nog even fris en fleurig uit. Wijk niet te veel af van de gewoonten waarmee je je planten binnenshuis verzorgt, dan zien ze er na je vakantie nog even fris en fleurig uit.

 

Eindejaar is er bijna en de examens zijn achter de rug. Meer dan ooit verlangen we naar rust en een beetje warmte. Dat komt in dit jaargetijde goed van pas, na de sleur en de slenter en de ongemakken van de nieuwsberichten van de laatste tijd: dus denken we aan vakantie nemen. Velen vertrekken dus naar de zon, of naar een buitenverblijf of  huren een vakantiewoning met de kinderen. De hond kan je nog meenemen, maar… je planten niet! En daar schuilt het gevaar in, dat je ze wel eens verhakkeld, verdord, stervende kan aantreffen bij je terugkeer. Wat moet je dan doen?

Vraagt het enige organisatie om de huisdieren te laten verzorgen tijdens de vakantie, dan geldt dat voor planten in de woning en de tuin evenzeer. Sommige mensen hebben er wat op gevonden door intensief te verzorgen planten naar buren of familieleden te doen. Maar is dat wel een goed idee?

Groot is hun verwondering dat deze planten bij de terugkeer uit vakantie er vaak gehavend uitzien. Dat heeft niets te maken met gebrek aan aandacht en juiste verzorging, maar meestal alles met het verplaatsen. Planten zijn erg gesteld op gewoontes: ze hebben de juiste hoeveelheid licht, lucht en voedsel en water nodig. Als daar iets in gewijzigd wordt, kan dat problemen geven.

Een plant die bijvoorbeeld plots 180 graden gedraaid wordt en een andere lichtinval krijgt, een andere luchtstroom, een ander klimaat, al is het maar een paar graden, kan op een paar weken tijd wegkwijnen. Beter is het dus niet de planten zelf te verhuizen, maar wel de verzorgers.

Als een familielid die je vertrouwt, in je woning zelf de planten wil komen verzorgen is dat ideaal, dan schrikken de planten niet en zullen ze er na je vakantie nog altijd even fris en fleurig bijstaan.

Uiteraard zijn er geen algemene regels op te stellen voor hoe je planten moet verzorgen, maar als je zo veel mogelijk bij de gewoonten blijft kan dat het groen en de bloemen alleen maar ten goede komen. Dezelfde hoeveelheid water en hetzelfde voedsel op hetzelfde tijdstip. Je planten zullen er je dankbaar voor zijn tegen je terugkeer uit vakantie.