Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Voorkom Alzheimer: schrap geraffineerde koolhydraten. Gebruik liever Stevia

Suiker mijden en geraffineerde koolhydraten vervangen door volwaardige voeding is  de kans op diabetes verkleinen en ook Alzheimer en dementie uit de weg gaan. Suiker mijden en geraffineerde koolhydraten vervangen door volwaardige voeding is de kans op diabetes verkleinen en ook Alzheimer en dementie uit de weg gaan.

 

De beroemde Amerikaanse neuroloog, Prof. Dr. David Perlmutter, verbonden aan het Amerikaans instituut voor voeding (American College of Nutrition) heeft een opmerkelijk boek geschreven waarvan intussen al miljoenen exemplaren zijn verkocht. Het heet “De verrassende waarheid over wat koolhydraten, suiker en geraffineerde granen doen: stille moordenaars voor je brein”.

Het is een unicum dat een boek dat over voeding en gezondheid gaat in de USA zo’n hoge cijfers haalt.

Daarin zijn twee belangrijke controversen op te merken:

1) Suiker is toxisch.

2) Glutenintolerantie is een realiteit voor velen.

Het boek is geïllustreerd met opvallend veel en duidelijke wetenschappelijke gegevens. Zijn thesis is dus echt onderbouwd.

We kunnen natuurlijk niet de complete inhoud van het werk weergeven, maar een aantal belangrijke punten zijn te onthouden en goed door iedereen van ons toe te passen.

Het eerste is: mijd suiker in alle opzichten. Kijk etiketten na, want de voedingsindustrie verbergt suiker in allerlei voedingsmiddelen waarin je ze niet zou verwachten, zelfs in pekelharing en soepen en mayonaise.

Het tweede: mijd geraffineerde koolhydraten uit welke bron ze ook afkomstig zijn. Eet dus liever volkorenbrood in de plaats van wit brood, volle rijst in de plaats van gepolijste witte rijst.

Maar geen suiker!

Want suiker is volgens de prof puur vergif. Overmatig suikerverbruik is volgens hem toxisch voor het brein en een krachtige activator van de ziekte van Alzheimer en allerlei andere neurologische dysfuncties.

Uit onderzoek blijkt dat Alzheimer effectief kan worden voorkomen door suiker sterk te verminderen of zelfs te schrappen. Tegelijk moet de kwaliteit van de slaap worden verbeterd en meer beweging worden toegepast.

Zo is hij ook gekant tegen het gebruik van statines omdat ze het risico op diabetes type 2 drie- tot viermaal kunnen verhogen. Een vastenkuur onder medische begeleiding en een aangepast dieet kunnen trouwens diabetes type 2 ook terugschroeven. Daardoor wordt ook het risico op dementie verminderd.

Volgens de prof is er een direct verband tussen het risico op dementie en een hoog bloedsuikergehalte. Suiker en een teveel aan koolhydraten verstoort de breinfunctie, zelfs al heb je niet de symptomen van diabetes.

Wat staat er dan te doen? Opletten met geraffineerde koolhydraten. Liever geen suiker. Heb je een zoet mondje? Vervang de suiker dan door stevia, waarvan de steviolglycosiden een 200 maal grotere zoetkracht hebben en de pancreas niet belasten en niet de nadelen hebben die we hierboven hebben beschreven.

Een goed product daarvoor is Stevabell van Fytobell Je vindt het in apotheken met CNK-bestelnummer: 2950-988. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.