Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Tomaat tegen hartinfarct en prostaatkanker

Tomaten bevatten veel isoflavonen en lycopeen. Dus een ideale groente om hart- en vaatziekten en problemen aan de prostaat te voorkomen. Tomaten bevatten veel isoflavonen en lycopeen. Dus een ideale groente om hart- en vaatziekten en problemen aan de prostaat te voorkomen.

 

We weten allemaal dat voeding een heel belangrijke rol speelt in het behoud of het herstel van onze gezondheid. Zo is het uiteraard door iedereen bekend dat roken erg schadelijk is, niet enkel voor de longen, ook voor hart en bloedvaten, maar ook voor vrouwenborsten en de prostaat. Meer borstkanker bij rokende vrouwen en meer prostaatkanker bij rokende mannen.

Maar er is ook goed nieuws: daar is een goede remedie tegen. Uiteraard niet roken, maar ook de voeding aanpassen met voldoende antioxidanten en de juiste vetzuren. Zo is bewezen dat Omega-3 vetzuren een beschermend effect hebben zowel op hart en bloedvaten als op de prostaat, maar dat positieve effect wordt nog versterkt door antioxidanten, waaronder terpenen erg belangrijk zijn. Die terpenen vind je in tomaten. Terpenen kunnen door het lichaam gemakkelijker worden opgenomen als de tomaten verwarmd zijn, dus tomatensoep, tomatensaus, spaghettisaus enz…

De stoffen in de tomaat die bescherming bieden tegen hartkwalen, staan bekend onder de verzamelnaam 'flavonolen', beter bekend als antioxidanten. Deze stoffen beschermen tegen hartziekten, bestrijden ontstekingen, voorkomen een snelle veroudering van cellen en vertragen de groei van tumoren. Hoewel flavonolen van nature in tomaten voorkomen, zijn de hoeveelheden een stuk kleiner dan bijvoorbeeld in uien of thee. De flavonen en het lycopeen uit tomaten helpt bij de preventie van hart- en vaatziekten. Gezondheid kan dus ook lekker zijn.

Uit een Fins onderzoek blijkt dat een extra tomaatje hartziekte tegen kan gaan.

Mannen die lage concentraties van een antioxidant uit tomaten, het lycopeen, in hun bloed hadden, bleken meer symptomen van atherosclerose te hebben. Zij bouwden meer plaque op in hun vaten waardoor de kans op een hartaanval toenam. Lage lycopeenspiegels hielden verband met 18 procent nauwere vaten.

Het lijkt erop dat antioxidanten uit tomaten, zoals lycopeen, de kans op ziekte als gevolg van schade die vrije radicalen aanrichten, kan beperken. Lycopeen komt niet enkel voor in tomaten, ook watermeloen en andere rode groente. Volgens dr. Tina Rissanen was de antioxidant al bekend doordat het de kans op prostaatkanker vermindert.

Conclusie: eet meer tomaten en vis en je blijft kerngezond.