Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Waarom we voorzichtig moeten zijn met rood vlees

Rood vlees lijkt kanker te bevorderen. Wie aan preventie wil doen, let op zijn voeding. Rood vlees lijkt kanker te bevorderen. Wie aan preventie wil doen, let op zijn voeding.

 

We krijgen steeds meer informatie over het effect van voeding op de gezondheid.

Zo weten we dat antioxidanten nodig zijn in de strijd tegen vrije radicalen. Die zijn erg belangrijk om ernstige ziekten te voorkomen. Vrije radicalen moeten geëlimineerd worden door het immuunsysteem waarbij ze de hulp krijgen van vitamines en antioxidanten zoals polyfenolen, astaxantine, zeastaxantine enz…

Gezonde darmen zijn erg belangrijk omdat daar de immuniteit wordt opgebouwd. Stoffen, producten, voedsel dat nadelig is voor de darmen of de darmflora is dus gevaarlijk.

Daarom wordt tegenwoordig afgeraden om te vaak rood vlees te ten. Dat heeft niets te maken met bleue chaud of saignant, maar het gaat om de soort vlees: rundsvlees, varkensvlees in tegenstelling tot wit vlees van kip, fazant, patrijs, kalkoen. Eigenlijk moet je er van uitgaan dat eiwitten afkomstig van alles wat vliegt of zwemt beter is dan vlees van runderen of varkens.

Rood vlees eten blijkt te leiden tot een vergrote kans op endeldarm-, maag- en alvleesklierkanker. Borst-, schildklier- en lymfeklierkanker lijken niet hierdoor te ontstaan. Dr. Alessandra Tavani vond dat de groep met de hoogste inname van rood vlees (zevenmaal of vaker per week) vergeleken met de groep die driemaal of minder rood vlees at, 1,6 maal meer kans op maagkanker had. Voor endeldarm-, alvleesklier,-urineblaas-, borst-, en eierstokkanker gold respectievelijk 1,9, 1,6, 1,6, 1,2 en 1,3 maal. Er kon geen link gelegd worden tussen kanker van mondholte, lever, galblaas, nieren, schildklier of prostaat en het eten van rood vlees. Wel met prostaatkanker en darmkanker zelf.

Tavani is van mening dat het onderzoek opnieuw aantoont dat er een duidelijk verband tussen rood vlees en kanker bestaat. Voor het onderzoek maakte zij gebruik van gegevens van vragenlijsten die verstrekt waren aan kankerpatiënten. Daarnaast werden gegevens van circa 8.000 patiënten gelegd die behandeld waren voor een niet kwaadaardige kankervorm. De onderzoekster is verbonden aan de Instituto de Ricerche Farmacologiche 'Mario Negri' in Milaan.