Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Meer koolhydraten in plaats van vet: gevaarlijk

Geraffineerde koolhydraten zijn gevaarlijker dan vet. Geraffineerde koolhydraten zijn gevaarlijker dan vet.

 

Wat moet je nu eigenlijk eten om gezond te blijven? Er zijn allerlei diëten en dieetgoeroes die beweren er alles over te weten. Vroeger gold dat vet gevaarlijk was, maar sedert we weten dat profs van Harvard zich hadden laten omkopen door de suikerindustrie om de zwarte piet naar vetten door te spelen, weten we ook dat teveel koolhydraten en vooral geraffineerde koolhydraten zoals suiker erg schadelijk zijn en meer schade veroorzaken aan hart en bloedvaten dan vetten. Dus is het niet verstandig om minder vet en meer suiker of koolhydraten te eten, vooral geraffineerde producten zijn gevaarlijk.

Want als koolhydraatrijke voeding een groot deel uitmaakt van het dagelijkse voedingspatroon, riskeren mensen aderverkalking, aldus dr. Gerald Reaven. Hij is een vooraanstaande onderzoeker op het gebied van suikerstofwisseling, verbonden aan Stanford University in Californië. Hij ontdekte dat een koolhydraatrijk voedingspatroon de triglyceridenconcentraties in het bloed doet verhogen. Het risico van kransvataandoeningen is hier zeker aanwezig, aldus Reaven. Hij stelt dan ook vraagtekens bij de aanbevelingen dat iedereen beter minder vet en meer koolhydraten moet nemen. Het is aan te raden om het vaak verzadigde vet door enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet te vervangen.

Aan zijn onderzoek werkten 8 gezonde vrijwilligers mee die allen vrij van suikerziekte waren. Ze kregen een voedingspatroon aangemeten dat 60% koolhydraten, 25% vetten en 15% eiwitten of 40% koolhydraten, 45% vetten en 15% eiwitten bevatte. Na twee weken volgde een rustperiode van twee weken gevolgd door een wisseling van voedingspatroon en opnieuw twee weken aangepast eten. Reaven ontdekte dat de groep met het koolhydraatrijke voedingspatroon duidelijk hogere triglyceridenspiegels hadden, vergeleken met de andere groep. Metingen werden gedaan na de rustperiode, na het ontbijt en na het middagmaal. Reaven vond geen veranderingen in LDL-cholesterol of de concentratie totaalcholesterol in het bloed bij het koolhydraatrijke voedingspatroon. Daarentegen trad er wel een duidelijke daling op van het gunstige HDL-cholesterol. Conclusie: wees voorzichtig met suikers en geraffineerde koolhydraten zoals wit brood, geraffineerde rijst en gebak.