Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Hoe kan je zeer oud worden en gezond blijven?

Gezond ouder worden, het kan. Je kan door onze tips toe te passen zelfs zeer oud worden en gezond blijven. Gezond ouder worden, het kan. Je kan door onze tips toe te passen zelfs zeer oud worden en gezond blijven.

 

Iedereen wil graag oud worden, maar niet oud zijn. Dat is geen gemakkelijke opgave, want wie blijft leven wordt oud. Toch kan je invloed uitoefenen op je veroudering, of liever, er alles aan doen om zo lang mogelijk jong te blijven.

Als je met volgende dingen rekening houdt, zal je langer jong blijven, hoe oud je ook wordt:

-Vermijd roken, want dat is het allerslechtste. En als je toch rookt, breek er mee, liever vandaag dan morgen. Roken is slecht voor de luchtwegen, de bloedsomloop, het hart, het maag-darmsysteem, de blaas, de borsten (bij vrouwen). Is mede verantwoordelijk voor het ontstaan van borstkanker enz… Maar het veroudert ook de huid in grote mate.

-Vermijd alcohol. Dat is een sociaal aanvaarde drug, maar het is schadelijk. Zelfs kleine hoeveelheden zijn  nadelig voor het organisme. Kan je toch niet van de alcohol afblijven, nuttig het met grote mate en zeker niet dagelijks. Het verhaaltje van de rode wijn gaat niet op: de antioxidanten zitten ook in fruit, in koffie, thee, vruchten enz…

-Vermijd stress. Dat is een sterk oxidatieve factor. Wie stressloos leeft, zal langer gezond blijven.

-Opgepast met de zon. Het is nu wel winter, maar van zodra de zonnestralen rechter staan en de zon hoger klimt is er gevaar. Huidkanker is de snelst en sterkst toenemende vorm van kanker. Gebruik steeds een beschermende crème.

-Beweeg dagelijks. Want zitten en niet bewegen is even schadelijk als roken. Het belast hart en bloedvaten!

-Slaap voldoende, want de slaap heeft een belangrijk herstellend vermogen. Acht uur is een mooi gemiddelde. Slaap ook niet te lang: wie langer dan negen uur slaapt, leeft ook minder lang.

-Vermijd luchtvervuiling. Ga dus niet sporten in de stad. Probeer toch elke dag minstens een uur in de gezonde lucht te vertoeven: park bos, platteland. Je hebt een groot voordeel als je een tuin hebt. Heb je dat niet, zet dan luchtzuiverende planten in huis, met veel bladeren.

-Vermijd vervuilende en hormoon verstorende stoffen: sprays, poetsmiddelen, deodoranten, synthetische verven, kunststoffen, in kleding, kleurmiddelen, aromaten, enz.

-Eet zo natuurlijk mogelijk, liefst biologisch. En eet minstens tweemaal per week vette vis. Maar vooral voldoende fruit, groenten en noten. Zwarte chocolade zonder suiker mag ook! Suiker niet!

Op die manier heb je de beste garantie om gezond oud te worden.