Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Waarom peren zo gezond zijn…

De smaak van lekkere verse peren wordt door niets geëvenaard. Peren zijn uitstekend voor de bloedsomloop en hebben zelfs een preventieve werking tegenover kanker. De smaak van lekkere verse peren wordt door niets geëvenaard. Peren zijn uitstekend voor de bloedsomloop en hebben zelfs een preventieve werking tegenover kanker.

 

Peren zijn niet enkel lekker, ze laten talloze bereidingen toe, ze zijn heerlijk in veel variaties van desserten, ze zijn ook bijzonder gezond, bevatten veel kalium, zijn nuttig voor de spieren en het hart, voor de nieren en de bloedsomloop. Wie geregeld peren eet, bewijst zijn gezondheid een goede dienst. Veel soorten kunnen een hele winter lang worden bewaard en bovendien kan  je nu in elk seizoen van overal ter wereld lekkere vruchten kopen, dus ook peren.

Peren bevatten 83 tot 88 percent water. Na de druif wordt ze als de meest gesuikerde vrucht beschouwd: 14 percent gluciden. Ze bevat slechts heel weinig protiden en lipiden (0,4 %). Ze bevat wel heel wat minerale zouten: kalium (130 mg per 100 gr), fosfor (9 tot 26 mg), calcium (9 tot 15 mg), magnesium 7 mg, zwavel 5 mg, natrium 3 mg, chloor 2 mg, ijzer 0,4 mg, zink 0,16 mg, koper 0,10 mg, mangaan 0,06 mg, jodium 0,02 mg, en natuurlijk ook vitamines, C: 3 tot 10 mg per 100 gram. Ook B1, B2, PP en vooral ook vitamine A, pantoteenzuur en actieve carotenoïden. Peren leveren 61 calorieën per 100 gram. De schil bevat tannine. Men heeft er dus alle belang bij ook de schil van de peer op te eten, vanwege haar hoge biologische waarde. Vooral als men de herkomst kent en men zekerheid heeft over het feit dat ze niet werd bespoten, kan men na een wasbeurt overgeven aan het nuttigen van de complete peer, wat de gezondheid zeker zal ten goede komen.

De peer heeft weliswaar licht laxerende, maar ook adstringerende eigenschappen, dat betekent dat als ze ’s morgens nuchter wordt gegeten, ze diarree en dysenterie kan stoppen. Een aftreksel van perenbladeren is diuretisch en heeft dus een urinedrijvende werking. In geval van blaasontsteking en blaascatarre, een bacteriële infectie en blaasstenen, bewijst ze heel goede diensten. Hiervoor neemt men 100 gram bladeren en laat dit gedurende 20 minuten in 1 liter kokend water trekken. De tannine en kaliumzouten lossen het urinezuur op. Vandaar dat het de ideale vrucht is tegen jicht, gewrichtsreuma en algemene reuma.

Als ze in voldoende hoeveelheid wordt genomen is ze ook een krachtig bloedzuiverend middel en kan zelfs benut worden bij hoge bloeddruk. Ook patiënten die last hebben van diabetes of suikerziekte, mogen gerust peren eten, omdat het grootste gedeelte van de suiker levulose of vruchtensuiker is.

Peren veroorzaken ook een flinke speekselafscheiding en helpen daardoor mee aan een goede spijsvertering. Ze is wel lichtjes laxerend, maar heeft net als pruimen in gedroogde vorm een uitstekende invloed op de ingewanden.

Peren moeten dan ook worden aanbevolen aan mensen die lijden aan constipatie en spijsverteringsproblemen.

Goud- en grauwe renet zijn bovendien uitstekend voor de slanke lijn.