Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Snel wagenziek? Gember helpt je even snel!

Wie last heeft van wagenziekte, reis- of zeeziekte kan baat vinden bij het kauwen op gember, een eenvoudig, maar doeltreffend middeltje. Wie last heeft van wagenziekte, reis- of zeeziekte kan baat vinden bij het kauwen op gember, een eenvoudig, maar doeltreffend middeltje.

 

Veel mensen hebben er last van. Gelukkig is er voor hen de GPS, want toen ze vroeger de weg moesten volgen op een wegenkaart, hadden ze er vaak last van: reis- of wagenziekte.

Dat gebeurt ook op een schip en daarvan is het probleem meest bekend: zeeziekte, want ze worden ziek van zodra ze één voet op een schip hebben gezet.

Maar er is niet enkel zeeziekte, er is ook wagenziekte, vliegtuigziekte, autobusziekte... kortom reisziekte. Wie als passagier achterin een snelle rijdende auto zat, kon gemakkelijker het slachtoffer worden van reisziekte, dan wie naast de chauffeur zat, of gewoon zelf het stuur in handen had., maar dan moest je wel je aandacht op de weg houden en bijvoorbeeld niet op een wegenkaart.

Wat is reisziekte eigenlijk: een discordantie tussen de visuele waarnemingen en wat het evenwichtscentrum in het middenoor ervaart. In een schip merken de ogen stilstand, maar het evenwichtscentrum neemt beweging waar. In een auto is dat net het omgekeerde: hier nemen de ogen beweging waar, maar het evenwichtscentrum voelt stilstand. Op die manier kan je zelfs zeeziek worden in een stilstaande autobus, en dat gebeurt: een bus die rustig op de kade staat, klaar om een ferry op te rijden die in het water ligt te bewegen: deze informatie klopt niet volgens de waarneming van het binnenoor, dus kan een gevoelige patiënt zeeziek worden.

Toch kan je de kansen op zee- wagen- of reisziekte aanzienlijk beperken.

Hiervoor moet de patiënt cafeïne mijden: voor een „gevoelige” reis geen koffie, thee, cola. Ook geen vette en moeilijk verteerbare kost, dus geen friet met mayonaise, geen chocolade als nagerecht. Daarentegen wel lichte kost: fruit, gedroogde vruchten, beschuit met magere kaas en kruiden. Ook geen alcohol en geen tabak. Over het algemeen moeten prikkelende stoffen worden gemeden, dus liever ook geen scherpe kruiden.

Probeer zoveel mogelijk vooraan in een auto te gaan zitten, ook in een bus heb je voorin minder last van reisziekte. Diep ademen, probeer met de ogen de horizon te bekijken ook op een schip, zodat je de logica van de bewegingen kan volgen, maar op de horizon toch ook een rustpunt vindt. Snelle bewegingen met de ogen moet je vermijden, dus beter niet opzij kijken waar de huizen, bomen of andere voertuigen tegen hoge snelheid en dichtbij voorbij flitsen. Op die manier kan je al zeeziek worden op een stoel op een caféterrasje langs een drukke weg.

Heb je er toch te veel last van, dan kan je aan de arts een patentmiddeltje vragen, meestal een antihistaminicum dat de felle reacties wat zal dempen. Maar een veel eenvoudiger middeltje is wel gember. Als je op gember kauwt dan kan je het ergste voorkomen. Gember werkt niet enkel gunstig op de bovenste luchtwegen, het heeft eveneens een kalmerende invloed op het evenwichtscentrum in het middenoor.