Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Viseters leven langer en gezonder, dankzij Omega-3 vetzuren

In vis zitten allerlei beschermende stoffen die gunstig zijn in de preventie van hart- en vaatziekten, maar ook diabetes en Alzheimer. In vis zitten allerlei beschermende stoffen die gunstig zijn in de preventie van hart- en vaatziekten, maar ook diabetes en Alzheimer.

 

Vroeger moesten we op vrijdag vis eten. Dat was een gewoonte en een punt van geloof bij sommige religieuze gemeenschappen. Dat is al lang geleden, maar de voordelen zijn nog altijd geldig. Niet alleen in Groenland maar ook in Japan werd bij een vergelijking tussen een vissersdorp en een landbouwersdorp vastgesteld dat de sterfte aan coronaire hartziekten 50% lager was bij de vissers die twee keer zoveel vis aten als de boeren. Behalve het feit dat zij meer vis eten verschillen Eskimo’s en vissers vermoedelijk ook in andere voedings- en leefgewoonten van respectievelijk Denen en boeren. Uitgebreider onderzoek is dan ook nodig om na te gaan of het gebruik van vis op bevolkingsniveau kan worden geassocieerd met coronaire hartziekten.

In een Belgisch onderzoek werden de visconsumptiegegevens van 36 landen gekoppeld aan de sterfte aan coronaire hartziekten. Men vond een negatieve relatie tussen het gebruik van vis en de sterfte aan coronaire hartziekten. In de Zeven Landen Studie waarin naast de consumptie van vis ook andere voedingsaspecten zoals de inname van verzadigde vetten en flavonoïden werden onderzocht, tekende deze relatie zich minder duidelijk af. Deze resultaten betekenen echter niet dat vis geen invloed zou hebben op de sterfte aan coronaire hartziekten. Ze laten alleen zien dat het vooral gezonde voedingsgewoonten zijn - regelmatig vis gebruiken, de inname van verzadigd vet beperken en een hoge inname van flavonoïden voorzien - die sterk verwijzen naar de invloed op de gezondheid van de bevolking.

Vis had nog meer voordelen, want Omega-3 vetzuren beschermen tegen diabetes.

Bij Eskimo’s komt veel minder diabetes voor dan bij de Denen. Naar aanleiding van deze vaststelling werd de relatie tussen het eten van vis en de aanwezigheid van een glucose-intolerantie onderzocht bij 175 ouderen. Personen die vis aten hadden 2,5 keer minder kans om een glucose-intolerantie te ontwikkelen. Deze resultaten wijzen op een mogelijk beschermend effect van vis bij het ontstaan van diabetes. Een mogelijke verklaring is dat de visvetzuren de vloeibaarheid van de celmembranen bevorderen waardoor zij ook gevoeliger worden voor de werking van insuline. Gevolg: de bloedglucosewaarden dalen.

De gunstige effecten van Omega-3 vetzuren in vis zijn duidelijk aangetoond. Vandaar dat naast de consumptie van vette vis ook de inname van visoliesupplementen zoals Nutribell een verstandige keuze is.

Je kan Nutribell visoliecapsules bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.