Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Hondenbezitters zijn gezonder en leven langer

Een hond brengt leven in huis, maar ook vriendschap, verstandhouding, verbondenheid en… gezondheid! Een hond brengt leven in huis, maar ook vriendschap, verstandhouding, verbondenheid en… gezondheid!

 

Heb je een hond? Dan mag je je gelukkig prijzen, want aan hondenbezit zitten niets dan voordelen. Natuurlijk kost het wat: geld en tijd, maar je krijgt er zoveel voor terug.

Niet enkel de vriendschap, de aanhankelijkheid, de verstrooiing, het feit dat je niet alleen bent, de eenzaamheid doorbroken wordt, je een aanspreekpunt hebt en… dat is heel belangrijk voor oudere mensen die moeilijk mobiel zijn, zich eenzaam en alleen voelen en vaak niets of niemand hebben om eens van gedachten te wisselen. Het spreekwoord “het is van de hond” is dan ook totaal misplaatst in dit geval. Want honden komen tegemoet aan veel verzuchtingen van de mens.

Ze geven bovendien ook een gevoel van veiligheid, want ze horen en ruiken sneller onraad dan gelijk welk ander detectiesysteem. Een blaffende hond schrikt meer dieven en inbrekers af dan een camera of een aanfloepende lamp.

Maar een hond heeft nog meer voordelen.

Zo vertonen mensen die een hond hebben een veel lager risico op hartziekten en leven ze ook langer. Ze hebben ook minder kans op kanker, hoe eigenaardig ook.

Als kinderen al op jonge leeftijd in contact komen met honden, hebben ze later veel minder kans op eczeem, allergische reacties en is hun immuunsysteem ook veel sterker tegen allerlei bacteriën en virale aandoeningen. Kortom de kinderen die thuis een hond hebben zijn sterker, dat is bewezen.

Maar hartziekten komen sowieso minder voor bij hondenbezitters en dat is niet enkel omdat ze ermee naar buiten moeten en gaan wandelen, maar ook omdat er een wederzijdse band is. Als een hond zijn baasje bekijkt en omgekeerd, dan ontstaat door die blik een gevoel van verbondenheid en verstandhouding en dat maakt dat in het lichaam het gelukshormoon oxytocine wordt aangemaakt. Op die manier ontstaat een groter geluksgevoel en daardoor ook een betere gezondheid.

Merkwaardig is dat de band tussen hond en baasje zo groot kan worden dat ze beide sterven aan dezelfde ziekte, zoals bijvoorbeeld kanker. Hoe dat komt, is voorlopig een raadsel, maar er wordt ernstige studie aan gewijd zodat misschien een oplossing kan gevonden worden voor het probleem.

In elk geval is het dus wel aan te bevelen om een hond in huis te nemen. Als je hem goed verzorgt, zal de hond gelukkig zijn en op zijn beurt zal hij de gezinsleden en het baasje gezond en gelukkig maken.