Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Waarom je snijbloemen altijd met een scherp mes moet aansnijden

Bloemen zijn een prachtig geschenk. Je moet er zorgvuldig mee omgaan want ze zijn duur. Daarom kan je dankzij onze tips er veel langer van genieten. Bloemen zijn een prachtig geschenk. Je moet er zorgvuldig mee omgaan want ze zijn duur. Daarom kan je dankzij onze tips er veel langer van genieten.

 

Wie krijgt er niet graag een boeketje? Het is een teken van waardering en bovendien is een leuk boeketje bloemen daar bovenop nog een geschenk van de natuur.

Tegenwoordig heb je in elk seizoen alle soorten bloemen, want ze worden met het vliegtuig aangevlogen op elk moment van het seizoen uit de andere kant van de wereld waar wel de juiste biotoop en het klimaat aanwezig is om op dat tijdstip die bloemen te laten groeien. Want wie verwacht er zomerbloemen in de winter? Dat is nu wel degelijk helemaal mogelijk.

Ze zijn wel niet altijd goedkoop, en nu ken je ook de reden. Dat is ook de reden waarom je er erg zuinig moet op zijn en ze goed moet verzorgen.

Om te beginnen moet je een heel propere vaas hebben. Die moet je netjes uitwassen met heet water en detergent, desnoods met een beetje bleekwater, maar je moet alles heel goed en langdurig naspoelen zodat er geen chemische resten meer overblijven.

Bacteriën en virussen kunnen namelijk ook bloemen aantasten en ook hier geldt - net als bij de mensen - beter voorkomen dan genezen. Bloemen die ziek zijn, red je trouwens niet meer.

Ook het water moet daarom zuiver zijn en er mogen geen blaadjes op het water drijven en ook niet onder water zitten, want op die manier worden de bloemen eveneens besmet.

En van zodra je de bloemen krijgt moet je ze in het water zetten.

Vooraleer je dat doet, moet je de stelen aansnijden met een scherp mes, niet met een tang of een schaar. Waarom niet? Heel eenvoudig omdat je met een schaar of tang de stelen dichtknijpt en het is precies langs deze weg dat de bloemen water en voedsel opnemen. Daarom ook moet je een heel scherp mes gebruiken. Doe je dat met een bot mes, dan druk je de stelen dicht en ook de vezels waarlangs de bloemen water drinken.

Zet de bloemen ook niet te dicht in de buurt van de fruitschaal, want het ethyleengas dat bijvoorbeeld door rijpe appels wordt verspreid, zal de bloemen veel sneller doen verwelken.

Op die manier zal je veel langer van je bloemen kunnen genieten en zullen zowel jij als de milde schenker er plezier van hebben.