Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Zo kan je voedsel lang vers of ook warm houden

Voedsel kan je best van tevoren klaar maken en langer vers, koel of warm bewaren dankzij onze tip, zodat je zelfgemaakte spijzen kan genieten op het gepaste moment zonder gehinderd te worden door het tijdstip van bereiding. Voedsel kan je best van tevoren klaar maken en langer vers, koel of warm bewaren dankzij onze tip, zodat je zelfgemaakte spijzen kan genieten op het gepaste moment zonder gehinderd te worden door het tijdstip van bereiding.

 

Niet iedereen heeft de luxe om de hele dag met het huishouden bezig te kunnen zijn. Dat was vroeger zo, want huismoeders waren ongeveer vijf uur per dag bezig met de keuken, het voedsel en het opruimen en netjes houden van de woning en de omgeving. De rest besteedden ze aan de opvoeding en hun man. Daar is door de evolutie van de maatschappij enorme verandering in gekomen.

Waar vijftig jaar geleden gemiddeld vijf uur per dag aan het bereiden van het eten werd besteed, is dat nu gemiddeld tussen de tien minuten en een half uur. Meestal is dat beperkt tot een kwartiertje, omdat veel voedsel kant-en-klaar wordt gekocht. Dat betekent dat de warenhuizen en grootkeukens beslissen over wat je eet, hoe je het klaar maakt en hoe je gezondheid er over een tijdje zal uitzien. Want veel van dat voedsel is te vet, te zoet, omdat het sterk gesuikerd is, en ook te zout. Bovendien bulkt het van de bewaarmiddelen, kleurstoffen, aroma’s en smaakversterkers. Hoe wil je dat de maatschappij gezond blijft?

Zalig de gezinnen waar nog vers voedsel wordt bereid en wordt gegeten. Dat is niet altijd evident omdat vaak de tijd ontbreekt. Die tijd kan je best wel uitkopen door kleine trucjes toe te passen.

Zo kan je bijvoorbeeld bij het klaar maken van het eten er voor zorgen dat iets langer warm blijft, zodat je het van de middag tot de avond behoorlijk vers, maar tegelijk warm kan houden. Ook als je uit werken gaat is dat mogelijk, hoewel je niet overal de beschikking hebt over een koelkast of een opwarmoventje.

Wat kan je doen?

Om te beginnen kan je vloeibaar voedsel in een thermos bewaren. Daarin blijft het niet enkel goed afgesloten van de buitenwereld en van besmetting, maar behoudt het ook zijn warmte. Dat kan je doen met soepen, dranken, vloeibaar voedsel, maar ook rijst, puree en sausen.

Een andere truc is het voedsel in de microgolf oven te leggen, omdat die doorgaans goed geïsoleerd is, behoudt het voedsel langer zijn warmte. Je kan de schotels ook in aluminiumpapier wikkelen zodat de warmte of de koelte behouden blijft. Nadien is het een “koud kunstje” om alles weer op te warmen voor koude spijzen en het warme voedsel kan je meteen gebruiken.

Op die manier kan je het eten zelf van tevoren klaar maken, goed bewaren, meenemen naar het werk en ze genieten op het gepaste moment zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het tijdstip van bereiding.