Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Eet nu pompoen: boordevol gezondheid

Pompoen is bijzonder gezond. In de plaats van er grillige figuren mee te maken, kan je ze beter opeten. Dat is goed voor het hart en de immuniteit. Pompoen is bijzonder gezond. In de plaats van er grillige figuren mee te maken, kan je ze beter opeten. Dat is goed voor het hart en de immuniteit.

 

Je ziet ze nu zowat in elke wijk: de pompoenen met lichtjes in. Een beetje spookachtig en een eigenaardige gewoonte die uit de States is overgewaaid. In de plaats van wat boeman te spelen, kan je je beter te goed doen aan de pompoenen en ze liever opeten of gebruiken in lekkere bereidingen zoals pompoensoep. Want pompoenen dienen niet om vooral kinderen schrik aan te jagen, maar wel om de gezondheid te verbeteren en dat doen ze ook, vooral als je ze opeet.

Pompoen bevat veel kalium, net als bananen en dat is goed voor het hart. Het helpt de bloeddruk te normaliseren en verhoogt de HDL-cholesterol. Dat is de goede cholesterol die maakt dat het teveel aan LDL weer wordt gerecupereerd.

Pompoen bevat ook behoorlijke hoeveelheden provitamine A. Die wordt in het lichaam omgezet tot vitamine A. Dat is de vitamine van het nachtzicht. Je kan in het donkere inderdaad beter zien en je weerstand vergroten als je voldoende vitamine A opbouwt.

Omdat een overdosis aan vitamine A toxisch is, kan je ze beter natuurlijk nemen en dat is best onder deze vorm: provitamine A bijvoorbeeld uit pompoen, maar ook uit wortelen, bataat of zoete aardappel en het is nu de tijd van de pompoen.

Pompoen bevat eveneens vitamine C, kalium, ijzer, foliumzuur, vitamine E en veel lange vezels. Dat betekent dat pompoen boordevol antioxidanten zit en derhalve ideaal is voor een sterk immuunsysteem. Het verhoogt de weerstand en helpt de winterse kwalen af te weren. Daarom moet je nu pompoen eten: voor een ijzersterke weerstand, voor een gezond hart, voor een goede bloedsomloop en voor een heldere kijk ook bij nacht.