Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Komkommer: Voor een gave huid en een heerlijk slaatje

Komkommer is zowel een lekkere als een gezonde groente, maar bewijst ook goede diensten voor de gezondheid! Het is zelfs een slankmaker! Komkommer is zowel een lekkere als een gezonde groente, maar bewijst ook goede diensten voor de gezondheid! Het is zelfs een slankmaker!

 

Tegenwoordig kan je komkommers het hele jaar krijgen, hoewel het eigenlijk een typische zomergroente is. Het brengt vorm, kleur en ook smaak in vele schotels. Ze zijn heel lekker, passen bij elk rauwkostschoteltje, maar kunnen ook in vele recepten als belangrijkste ingrediënt gebruikt worden. Komkommers ogen lentefris. Ze bevatten, maar liefst 97% water, dus weinig voedingswaarde en amper 14 cal per kg. Ze bevatten wel vitamines B en C. Maar er zijn meerdere redenen om geregeld komkommers op het menu te zetten.

Komkommers zijn gezond, zijn rauw ook erg lekker en hebben naast de vitamines die ze bevatten ook nog veel andere kwaliteiten: als laxeermiddel, ze verwijderen toxines en bestrijden waterzucht en wekken de eetlust op.

Komkommers bevorderen de vertering, zuiveren het bloed, genezen jicht, zorgen voor de slanke lijn, terwijl het sap zelfs nierstenen zou oplossen en de huid in goede conditie zal houden.

Komkommer is zeer dorstlessend, lost urinezuur op en verwijdert overtollig vet: goed voor zwaarlijvigen.

Komkommer en augurk kunnen zowel bij vlees als in sausjes worden gebruikt.

Zoals met vele kruiden en groenten die lekker in de keuken kunnen gebruikt worden, hebben komkommers ook een tweede leven als geneeskrachtig kruid.

Brandwonde: vers sap op de brandwonde kalmeert en pulp als pommade, verzacht.

Huid: gezicht met gezouten kookwater inwrijven dit als schoonheidsmiddel voor het gelaat. Inwendig: vers sap. Uitwendig: tot moes geraspte vers geschilde komkommer als masker.

Koorts: vers sap verkoelt.

Maag: voor een gevoelige maag moet je komkommer gekookt opdienen. Daardoor verteert het voedsel beter. Je kan ook enige schijven aan groentesoep toevoegen.

Verslankend: een flinke portie salade van komkommer met knoflook, gehakte peterselie, olijfolie en citroensap houdt of maakt slank.

Zonneslag: vers sap kalmeert.

Vooral als sla wordt de verfrissende komkommer, die vitaminerijk maar caloriearm is (20 cal per 100 g) gewaardeerd door „lijnbewuste” mensen die naar gezonde voeding streven.

Deze groente is makkelijker verteerbaar zo je ze schilt en met wat zout laat trekken: in schijfjes gesneden en bestrooid met grof zout gedurende een of twee uur laten rusten.

Denk eraan de zaadjes te verwijderen en daarna de komkommer goed te spoelen onder stromend water, anders zou de groente te zout kunnen zijn. Je kan ze dan op smaak brengen met een vinaigrette of met verse room en kruiden.

Gekookt verteert de komkommer nog gemakkelijker. Die kan als gewone groente gegeten worden ofwel gevuld opgediend worden.  Kies altijd mooie ronde komkommers.